StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE

'STRADIVARI' STIGAO U GRAD Jadran Gamulin: Brod je za lagani vjetar, ali ako uspijemo skupiti 'žonglere'...

9. studenog 2016. - 18:35

Upalili su bengalke. Tako je, kažu, uvijek kad stiže prinova u flotu. Stiglo je u Orsana i staro, i mlado, a svi kako bi vidjeli taj 'ultra lagani i super brzi brod'.  

- Kad je napravljen prije dosta godina nazvali su ga Stradivari – zna sve o brodu Jadran Gamulin. Stari morski vuk, iako je imao nesreću, desna noga je mobilizirana, kreće se uz pomoć štaka, ne može bez brodova i mora. I takav je išao u Italiju po brod. Inače, on je jedan od 'krivaca' za gužvu ove srijede u Orsana.

- Baldo Miloglav, Ivo Kvestić i ja smo za sada ušli u ovu priču, a hoće li još netko, vidjet ćemo. Moja je želja bila da nas bude deset, dvadeset. Svatko po 1000 eura, i to je onda to. Međutim,  za brod, kojeg smo platili 9500 eura, prva cijena je bila 15.000. Uspjeli smo ga dobiti za manje, možeš ga dobit i na poklon, ali jedra nećeš. Jedra moramo obnoviti na njemu. To je najskuplje. Jedno jedro je 16.000 eura.

Antonio Stradivari, po kojem se jedrilica nazvala kad je napravljena, smatra se najveći majstorom izrade violina.  

- Ovaj brod je građen za 100 milja Lago di Garda, regatu na najvećem jezeru u Italiji, raj za jedriličare u podnožju Alpa. Kad je zaplovila smatrala se jednom od najboljih jedrilica. Ne čudi što je nazvana Stradivari. Nije tada imala 'balkone', oni su napravljeni jedno sedam godina poslije. Brod je napravljen od karbona i teži samo 2080 kila što je za brod dužine 12,70 metara nezamislivo. Gaz mu je tri metra, ima samo 500 olova, a u 'balkonima' ima rezervoar za 250 litara vode sa svake strane. List kolumbe mu je težak 300 kila. Dakle, dole imamo 800 kila, te 200 kila opreme, ispada da samo trup teži 1000 kila, što je lagano, da ne može biti lakše – ističe Gamulin..

- Brod je za lagani vjetar, ali ako uspijemo skupiti osam, nazovimo ih 'žonglera', koji će skakati s jedne strane na drugu, onda će biti 'ubojit' i po jakom vjetru jer on mora imati 700 kila tereta na ovim 'balkonima'. Tada on ima stabilitet i može nositi svako jedro, a njemu je jedro 80 i nešto kvadrata, a spinaker 250 kvadrata. Ima ogromna jedra te posada i skiper moraju biti uistinu uigrani.

U planu im je nastupiti na Mrdujskoj regati, Viškoj te Južnodalmatinskoj, možda i na Komiškoj.

- Nemamo solada za ići negdje dalje, recimo u Rijeku, ali bit ćemo tu. Ionako je Split centar jedrenja.

Kaže Gamulin kako je brod nezgodan za vezat jer je širok 5,60 metara, jarbol mu je od dna skoro 20 metara.

- Drugi vlasnici su bili Slovenci, a treći je bio 'nesreća', koji ga je doveo u ovo stanje. Ali, sad, kad smo ga kupili i doveli u Grad, valja nam ga sredit, potom skupit posadu, uvježbat se i krenut na regate – zaključio je Gamulin.

25. travanj 2024 01:05