StoryEditorOCM
OstaloBRIDŽ

OTVOREN EURO 'Hrvatska je jedan od favorita'

1. studenog 2016. - 22:21

Dubrovnik je prvi put domaćin značajnijeg europskog natjecanja u bridžu – 9. Europskog natjecanja malih federacija, koje je na svečanosti u palači Sponza otvorio Željko Raguž, dogradonačelnik Dubrovnika.

Ukupno 17 reprezentacija će igrati u Dubrovniku. Uz domaćina, Hrvatsku, nastupaju reprezentacije Albanije, Bosne i Hercegovine, Cipra, Crne Gore, Češke, Estonije, Otoka Guernseya, Libanona, Litve, Luksemburga, Mađarske, Monaka, San Marina, Slovačke, Slovenije i Srbije.

- Hrvatska je jedan od favorita natjecanja – istaknuo je Yves Aubry, predsjednik Europske bridž lige. Spomenuo je još reprezentaciju Estonije, koja je slavila na prethodnom prvenstvu održanom na Cipru te reprezentacije Monaka i Litve i zaključio kako je sve otvoreno po pitanju reprezentacije koja će slaviti u Dubrovniku.

Hrvatska je na prethodnom natjecanju bila peta. Inače, sastavni članovi naše reprezentacije su par, Marina Pilipović i Nikica Šver, koje su od 3. do 17. rujna ove godine u konkurenciji ženskih parova ostvarile povijesni uspjeh i najbolji rezultat hrvatskog bridža osvojivši zlatnu medalju na 15. Svjetskim bridž igrama u Wroclawu.

U ime domaćina sve sudionike natjecanja pozdravili su Velibor Puzović, predsjednik Bridž kluba Dubrovnik te Jurica Carić, predsjednik Hrvatskog bridž saveza.

- Prvenstvo u Dubrovniku je rekordno po broju sudionika – naglasio je Puzović.

Program otvaranja vodila je Nila Miličić Vukosavić, a nastupio je Folklorni ansambl Linđo. 

Natjecanje, koja se održava u hotelu Importanne Resort, počinju u srijedu, 2. studenoga u 10 sati. Tko je najbolji, znat ćemo u petak, 4. studenoga kada je u 20 sati predviđena dodjela priznanja najuspješnijima.

U najavi 9. Europskog natjecanje malih federacija u bridžu istaknuto je kako bridž, kao vrhunsku misaonu igru, koja je priznata kao sport i od Hrvatskog olimpijskog odbora, igra preko 100 milijuna ljudi različitih dobnih skupina i zanimanja, od učenika i studenata pa do predsjednika država. Bridž je, naglašava se, uveden u osnovne i srednje škole kao obavezan/fakultativan predmet u većini europskih zemalja dok je u Hrvatskoj bridž fakultativan predmet na FER-u u Zagrebu, kao i u nekoliko srednjih škola. 

9. Europsko natjecanje malih federacija u bridžu prenosi se na internetu, i to na službenim internetskim stranicama Europske Bridž Lige i Svjetske Bridž Federacije (EBL i WBF).

25. travanj 2024 07:16