StoryEditorOCM
OstaloJEDRENJE/OLIMPIJSKI POBJEDNICI U DUBROVNIKU

Oni žele biti poput Šime i Igora!

5. listopada 2016. - 15:30

Obojica su tridesetogodišnjaci. Jedan je iz Zadra (Šime Fantela), a drugi s Cresa (Igor Marenić). Olimpijski su pobjednici, dvostruki svjetski i trostruki europski prvaci. Olimpijske igre u Riju bile su im treće u karijeri. Na njima su stigli do naslova, koji im je nedostajao.

- Petnaest godina smo u klasi. Tri olimpijade su iza nas i na trećoj, nakon što smo na dvije prethodne imali svakakvih gluposti, zaslužili smo biti na postolju - istaknuli su.

To što sad imaju sve – olimpijsko, svjetsko i europsko zlato – ne znači kako neće nastaviti.

- Ovisi o potpori. Bilo je teško. Nije bio budžet velik. U usporedbi s Australcima i Englezima razlike su deseterostruke.  Oni imamu kontenjere opreme, koju su analizirali, isprobali. Imaju po dva tri broda, imaju analitičare… U Riju je bila priča o Davidu i Golijatu. Pitajte koga god hoćete i isto će vam reći. Australci i Englezi su institucije, dok mi imamo mali tim. Ako ćemo nastaviti, nastavit ćemo, ali ne da na idućoj Olimpijadi uđemo u finalni plov, već da idemo na medalju. Ovo u Riju smo odradili vrhunski.

Kad su išli u Rijo, nisu najavljivali kako idu po zlato unatoč dva naslova svjetskog prvaka i tri zlata s kontinentalnog prvenstva.

- Imali smo neki osjećaj kako bi se ureknuli da smo to rekli. Išli smo dan po dan, regatu po regatu.

Mjesec i pol nakon najvećeg uspjeha skoknuli su do Dubrovnika. U sklopu Dana jedrenja djeca od 8 do 14 godina imala su priliku upoznati ih te jedriti skupa  s njima u jedrilicama J/70 u vodama ispred Ville Dubrovnik.

- Kao sponzor jedriličarske posade Fantela-Marenić, vrlo smo ponosni na njihov izniman uspjeh na Olimpijski igrama u Riju, ali i sve druge koji su prethodili veličanstvenoj pobjedi i osvajanju prve zlatne medalje za Hrvatsku u jedrenju. Kao sponzor olimpijskih pobjednika željeli smo malim Dubrovčanima, kao i djeci iz okolice Dubrovnika, približiti jedrenje i omogućiti im druženje s olimpijcima - istaknuo je Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe za Hrvatsku i Crnu Goru u najavi dolaska Fantele i Marinića u Dubrovnik.

Hrvatsko jedrenje je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ostvarilo najbolje rezultate u povijesti. Osim zlata Fantele i Marenića, srebro je osvojio Tonći Stipanović. Malo je nedostajalo za još jednu medalju (Ivan Kljaković Gašpić). Nema sumnje kako će ti sjajni rezultati privući neke nove mališane da počnu trenirati jedrenje priželjkujući kako će i oni jednog dana jedriti, boriti i na kraju izboriti medalju na Olimpijskim igrama, kao što je to uspjelo Šimi i Igoru.

25. travanj 2024 18:29