StoryEditorOCM
OstaloMARINKO MAVROVIĆ: TRENER MALONOGOMETAŠA SQUAREA UOČI NOVE SEZONE

Tko nema ambiciju i želju osvajati bez obzira na konkurenciju - bolje da se ne bavi sportom!

Piše Tonči Vlašić Foto: Tonči Vlašić
26. rujna 2016. - 02:15

Kao i svake sezone, tako i ove, cilj je ući u doigravanje za prvaka te u završnicu Kupa Hrvatske – istaknuo je Marinko Mavrović, trener Squarea. Nova sezona počinje u petak, 30. rujna, a dubrovačka momčad na startu igra sa Solinom (19 sati u Gospinom polju).

- Vratili smo dva domaća igrača, Denisa Hasanovića i Mata Šimunovića te su došla još dvojica, koji su već igrala za Square, reprezentativac Makedonije Adrijan Micevski te Igor Ivanković, reprezentativac BiH. Dobro se radilo i po meni je sad najvažnije kako ćemo ući u prvenstvo. Dočekujemo Solin, potom smo gosti Uspinjače u Zagrebu te nakon toga igramo dvije utakmice kod kuće, stiže u 3. kolu Osijek, a u 4. kolu Vrgorac. Te četiri utakmice će pokazati kojim putem ćemo krenuti…

Slabiji ili bolji u odnosu na prošlu sezonu?

- Činjenica je kako smo ostali bez najboljeg strijelca prošle sezone, Marinka Šamije, kako je otišao još jedan ključni igrač, Gordan Duvančić, a kako su stigla, tj. vratila se četvorica igrača. Ovako, na papiru, kad netko gleda, rekao bi kako bi trebali biti jači, ali teško je odgovoriti na to pitanje u ovom trenutku. To će se možda moći nakon nekoliko utakmica, kada budemo vidjeli u kakvoj su formi Hasanović i Šimunović s obzirom da neko vrijeme nisu bili u ritmu, naravno, i u kakvom su stanju ostali igrači. Problem Squarea je činjenica kako većina igrača radi u turizmu i kao takvi ne mogu za vrijeme turističke sezone posvetiti se sto posto obvezama u klubu. Prije tri sezone kada sam stigao i preuzeo vođenje prve momčadi Squarea imao sam samo jednog takvog igrača. Bio je to Ante Daničić, a danas sedam, osam igrača radi. Zbog toga smo s pripremama krenuli kasnije, a zatim, kad je kraj sezone, četvrti i peti mjesec, kad su igraju ključne utakmice, opet se susrećemo s istim problemom. Igrači počinju raditi i dolazi do pada. Sad, kako smo ušli kasnije u pripreme za novu sezonu u odnosu na konkurenciju, preciznije u odnosu na momčadi koje za cilj imaju borbu za vrh, tj. pozicije koje vode u doigravanje te u završnicu Kupa, pravu formu možemo dosegnuti tek u jedanaestom mjesecu. Zbog toga će trebati biti itekako oprezan na početku, u prvih nekoliko utakmica.

Solin na startu. Izgleda vam je suđeno da novu sezonu kod kuće otvarate protiv Solina.

- Da, evo, prethodne dvije i sad treća sezona – prva kod kuće Solin. Neka bude kao i prethodne dvije sezone.

Prošle, također 1. kolo: Square – Solin u Gospinom polju 6:0. Prije dvije sezone Square i Solin suparnici u Gospinom polju u 2. kolu. U prvoj utakmici kod kuće te sezone, prvoj službenoj Marinka Mavrovića u Gospinom polju na klupi Squarea: Square – Solin 4:1. Eto, nije bilo Mavrovića na klupi Squarea, ali prije tri sezone, onoj povratničkoj Squarea u Prvu ligu: Square – Solin u Gospinom polju 6:4 (nije Solin bio prvi gost te sezone, već drugi, u 3. kolu).

- Prije dvije sezone u doigravanju je igralo šest najboljih. Dvojica prvoplasiranih u ligaškom dijelu su bila slobodna u prvom krugu, treći protiv šestog te četvrti protiv petog su razigravali za polufinale. Mi smo tada prošli Vrgorac u četvrtfinalu i išli u polufinalu na Nacional te izgubili. Novo vrijeme je izbacilo Murter te potom išlo na Split. U finalu je Nacional dobio Splita i osvojio naslov. Prošle sezone su četiri najbolja u ligaškom dijelu igrala za prvaka. Nismo uspjeli izboriti doigravanje u kojem je Nacional izbacio Vrgorac u tri utakmice, a Split bio u dvije bolji od Futsal Dinama. U finalu Nacional opet bio bolji od Splita. Ove sezone se vraćamo na ono kako je bilo prije dvije sezone. Dakle, prvih šest mjesta vode u doigravanje za prvaka. Prošle sezone su išla četvorica zbog toga što je reprezentacija imala početkom prosinca kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, a potom se pripremala za završnicu Europskog prvenstva, koje je bilo početkom veljače. U Kupu Hrvatske ostaje isto. Igra se Final Eight, dakle, osam momčadi će igrati na završnici Kupa.

Nacional je zadnje dvije sezone uzeo i Kup Hrvatske. Može li netko stati na kraj dominaciji Nacionala?

- Ne vidim momčad, koja to može. Split je ostao bez dosta kvalitetnih igrača. Ima vrhunskog trenera (Brazilac Victor Acosta) i nekoliko uistinu kvalitetnih igrača, ali je teško očekivati kako će uspjeti parirati u prvenstvu Nacionalu, koji je posložen odlično na svim pozicijama s reprezentativcima iz nekoliko zemalja. Sad će netko reći kako je time izgubljena draž prvenstva, ali zar je drugačije u drugim loptačkim sportovima u nas. Kakvu situaciju imamo u nogometu u zadnjih desetak sezona? Sad će isto biti i u vaterpolu, kako što je bilo unatrag nekoliko sezona dok se nije pojavilo jako Primorje. Jug je tu izraziti favorit. U rukometu je tako od kada je Hrvatske. Zagreb je jedini u 25 godina samostalnosti Hrvatske prvak… Kad je tako, teško je ostalim klubovima ulagat i trošiti novce, koje imaju kad je to ništa u usporedbi s onim što ima u našem slučaju Nacional. Međutim, tu je doigravanje i to daje priliku drugima, slabijima na papiru, a pogotovo sustav natjecanja u Kupa Hrvatske. U jednoj utakmici možeš iznenaditi favorita. Ali, bez obzira što je to tako na papiru, govorim iz svog iskustva, u novu sezonu ulazim sa željom osvojiti nešto. Tko nema ambiciju i želju osvajati bez obzira na konkurenciju - bolje da se ne bavi sportom!

Ostali klubovi?

- Novo vrijeme se pojačalo. Ponovno je jako, kakvo je bilo unatrag nekoliko godina. Futsal Dinamo se pojačao s dvojicom igrača iz Nacionala, reprezentativcima, Kristijanom Grbešom i Vedranom Matoševićem. Doveli su i Engleza, reprezentativca Douga Reeda. Jak je Vrgorac, koji je već tri sezone na okupu i tu je njihova snaga, pojačao se Slavonski Brod, Osijek je vratio Dumančića i Horvata… Uspinjača, Split, već smo spomenuli Nacional. Recimo kako je jedno mjesto u doigravanju rezervirano, ali za preostalih pet će se boriti jedno, šest, sedam momčadi. Ukupno gledajući ove sezone će prvenstvo biti jače, kvalitetnije i neizvjesno po pitanju borbe za doigravanje, a i ostanka - zaključio je Marinko Mavrović, kojem će utakmica sa Solinom biti 50. prvenstvena utakmica na klupi Squarea.

U prvoj sezoni na klupi Squarea, 2014./15., Mavrović je u 27 utakmica ostvario 13 pobjeda, 5 remija i 9 poraza uz pogodak razliku 88:75. Momčad je bila četvrta u ligaškom dijelu nakon 22. kola, a u doigravanju je prošla četvrtfinale (Vrgorac) te zaustavljena u polufinalu od kasnijeg prvaka, Nacionala. Prošle sezone Square je bio šesti u ligaškom dijelu prvenstva te nije igrao u doigravanju. U dvadeset i dvije ligaške prvenstvene utakmice Square je ostvario deset pobjeda, šest remija i šest poraza (pogodak razlika 75:54).

Ukupno je Square pod vodstvom Mavrovića u 49 prvenstvenih utakmica ostvario 23 pobjede, 11 remija i 15 poraza – pogodak razlika pozitivna (163:129).

Square 2016./17.
Igrači: Zoran Primić (vratar), Alen Turuk (vratar), Đivo Zvone (vratar), Filip Arkulin (vratar), Tomislav Bevanda, Hrvoje Cvjetković, Mato Šimunović, Maro Đuraš, Adrijan Micevski, Stjepan Rezo, Ivan Ivanković, Denis Hasanović, Borna Tikvica, Antonio Konsuo, Antonio Čupić, Antun Bačić.
Stručni stožer: Marinko Mavrović, Mato Cvjetković, Hans Matić, Antun Bačić.

18. travanj 2024 20:34