StoryEditorOCM
AutomobilizamKRUŽNA AUTO UTRKA 'NAGRADA HRVATSKE 2019.' NA GROBNIKU

DUBROVNIK RACING OPET NAJBOLJI Slavodobitnik Grobnika Maro Franić: Sreća da sam i na drugoj utrci bio najbolji jer bi me Dubravko Čikor vjerojatno 'ubio'!

29. srpnja 2019. - 01:21
Mario Franić je uzeo ovog vikenda sve na Grobniku. Boljeg nije bilo na trećoj i četvrtoj od ukupno osam utrka sezone prvenstva Hrvatske na krugu. Dubrovčanin je bio oba dana prvi ukupno, prvi u grupi i u klasi.

- Prvi u subotu po suncu i nesnosnoj vrućini, a prvi i dan poslije po kiši i nevremenu. Sreća da sam i na drugoj utrci bio najbolji jer bi me Dubravko Čikor vjerojatno 'ubio' nasred Grobničkog polja – smije se Maro te otkriva zbog čega je čelni čovjek Dubrovnik Racinga i legenda hrvatskog automobilizma bio van sebe.

- Kad sam prošao ciljem mislio sam da je gotovo i da sam pobijedio, a nije bilo gotovo. Trebalo je odvoziti još jedan krug – otkriva Maro.

- U subotu sam krenuo iz prvog reda, s prve pozicije i nju sam držao do kraja, a na startu je bilo oba dana dvadeset i osam auta. Skupa su se vozile utrke za prvenstvo Hrvatske te za prvenstvo Bosne i Hercegovine. U nedjelju su mi se zamaglila stakla kad se odlučivalo s koje će tko krenuti pozicije te sam bio na petoj, ali sam sjajno krenuo. Već u tom prvom krugu sam pretekao sve i vodio... Ha, i tako. Stanem ja misleći da sam završio utrku. Mašem ja onima što me prolaze. Oni su mislili da mi se pokvario auto. Srećom, sve se odigralo brzo, vidim da nije gotovo. Krenem za njima i odvozim najbrži krug te opet, kao i u prvom krugu, sve ih preteknem i ponovno budem najbolji ukupno, u grupi i u klasi.

Klupski Dubrovnik Racing je slavio u obje utrke prvenstva Hrvatske.

- U subotu smo skupili 11 bodova više, a u nedjelju osam bodova više od Župe dubrovačke, koja je bila druga oba dana. Dakle, dobili smo sve četiri odvožene utrke ove sezone od njih ukupno osam. Nakon te prve dvije, koje su održane u Banja Luci prošli mjesec, imali smo devet bodova više od Župe dubrovačke, koja je i tada bila oba puta druga. Dakle, sad na pola sezone imamo 28 bodova više. Nije puno, ali dobro je. I da, treća je klupski na Grobniku i jučer i danas bila Ragusa Racing. Dakle, opet tri kluba iz naše županije na pobjedničkom postolju.

Dubrovnik Racing se nakon utrke na grobničkoj stazi dugoj 4.168,79 metara, koja je prošle godine dobila novu asfaltnu podlogu, i gdje se danas u formulama juri u prosjeku preko 190 kilometara na sat, imao sa čime pohvaliti.

- Klupski prvi, u pet klasa smo slavili. Osim mene u klasama najbolji Mirko Pendo, Maroje Batina, Đivo Franić i Veljko Bubičić. Župa dubrovačka se pojačala. Dovela je iz Splita Stipu Medića, koji je bio najbolji u svojoj klasi. Ivan Petrušić je bio sjajan po kiši. Mario Barović je imao problema s autom. Teo Blažević i Nikola Kitin su se iskazali za Ragusu Racing... Valjda nisam koga preskočio. 

Bogat je bio vikend na Grobniku. Utrke od jutra do mraka. Bili su vozači iz trinaest država. Osim naših nastupili su vozači iz Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Srbije, Poljske, Njemačke, Italije, Crne Gore, Norveške i BiH.

- Održana su desetak natjecanja počevši od FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone, uključujući grupe i skupine GT, TC TCR, TC, CEZ Enduro, ESET V4 Cup, zatim osim našeg prvenstava na krugu bile su tu i utrke koje su se bodovale za prvenstva Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Austrije, čak i Otvoreno prvenstvo Češke u utrci izdržljivosti. Bilo je i nekoliko utrka kupova, Clio Cup, Renault Clio Cup IV, Mazda MX Cup, Chevrolet Cruze Cup... Nama je najzanimljivije bilo videti našeg Žarka Knega u TCR-u Istočne Europe. Žarko je u petak razbio svog Seat Leon Cuprea. Ovi što su bili ispred njega su izašli sa staze, 'nabacili' na stazu zemlju i kamenčice, a on je naletio na to te izletio. Velika šteta je na njegovom autu. I onda dođe Zoran Kotromanović iz Osijeka, koji skupa sa svojim sinom Vedranom vozi za naš klub i ustupi mu svoje auto, isto auto kakav ima Knego, a kojeg je Kotromanović nabavio prije neki dan. Žarko u posuđenom autu krene sa zadnjeg mjesta, bilo je u njegovoj skupini dvanaest auta, bude u prvoj utrci peti, a u drugoj šesti. Odvozio je sjajno s obzirom na konkurenciju, tj. sa čime raspolaže konkurencija, kakvu pratnju imaju ostali vozači, koliko ljudi stoji i koliko sponzora iza svakog vozača, dok je naš Žarko sam. Ma, ovaj potez Zorana je za svaku pohvalu. Nemam riječi. Svaka mu čast – istaknuo je Maro Franić.

Za tri tjedna se nastavlja prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama. Vozi se u Cazinu (BiH). Iduća kružna utrka je u Cerklju (Slovenija) zadnji vikend u rujnu.

- Čujte, moramo biti zadovoljni. Klupski smo vodeći na brdu, vodeći na krugu. Pojedinačno na brdu je Laszlo Szasz vodeći u kategoriji, Batina vodeći u grupi, na krugu smo dobri u grupama, klase neću ni spominjat... Međutim, i na brdu i na krugu smo tek na pola puta. Župa dubrovačka je za vratom. Ne smije se falit – zaključio je Maro Franić.
19. travanj 2024 15:20