StoryEditorOCM
AutomobilizamDUBROVČANIN NOA KODŽAGA, 9-GODIŠNJI DOPRVAK HRVATSKE U KARTINGU

Debitant zbog kojeg prvak Hrvatske ne spava mirno!

29. kolovoza 2017. - 13:35

Nakon pretposljednje utrke sezone prvenstva Hrvatske u kartingu, koja održana proteklog vikenda na sjeveru Italije, stazi Alberone u Cividaleu, gdje je u obje bodovne vožnje bio drugi, Noa Kodžaga je osigurao drugo mjesto u ukupnom poretku.

Član Auto kluba Dubrovnik Racing, koji će tek 7. prosinca napuniti deset godina, doprvak je Hrvatske u klasi Mini kart.

– Na prvoj utrci sezone je bio treći, a nakon toga na svim utrkama drugi. Svih deset puta na pobjedničkom postolju – istaknut će nakon nastupa u Italiji Noin djed Drago Marinović, koji je uz malog na utrkama dok mu je otac na brodu.

Noa je debi imao u Banićima, pred kraj prošle sezone. Odmah se iskazao. Kako je projurio pokraj konkurencije u Dalmaciji, ove je godine odlučio krenuti od prve utrke, ali ne više u prvenstvu Dalmacije, već Hrvatske. Našao se tako uz bok najboljih vozača koji su svaki vikend na stazi i koji imaju iskustva budući su već odradili sezonu, dvije, neki i više. Noa, koji je debitant, mogućnosti trenirati u Dubrovniku nema te je zbog toga redovno ide dan prije na utrke kako bi upoznao stazu.

– Opet, njegova konkurencija dođe i pet dana prije jer joj je staza blizu kuće, dok mi moramo napraviti 750 do tisuću kilometara za poći na utrku i vratiti se. Noini konkurenti mogu svaki vikend biti na stazi jer u Istri te gore na sjeveru Hrvatske postoje staze za karting gotovo u svakom gradu. U Dalmaciji nema niti jedna. Noa zna poći do Banića ili do kampa u Kuparima samo kako bi uhvatio ritam. Ali, jedno je voziti po parkingu i po kampu, a drugo je vidjeti i biti na pravoj stazi – naglašavao je Drago Marinović.

Unatoč tome bolji od Noe je ove sezone samo Adrien Mesec, član Auto kluba RI Auosport, koji je počeo voziti s pet godina jer mu je otac imao karting stazu, a koji je tri i pol godine stariji od Dubrovčanina.

– Noa je debi u prvenstvu Hrvatske imao po kiši, a on nikad prije te svoje prve utrke prvenstva Hrvatske nije vozio po kiši. Unatoč tome odmah je krenuo pretjecati konkurenciju. Nitko mi nije vjerovao kad sam im govorio da Noa nikad prije nije vozio na pravoj karting stazi – prisjetio se Noinog debija u Novom Marofu krajem travnja.

Prije Italije dva puta je ove sezone Noa vozio u Novom Marofu (prva dva natjecanja). Potom u Virovitici te u Sloveniji, u Vranskom. Na svakom natjecanju imao je po dvije bodovne utrke. Nakon svake utrke sezone slušali smo: 'Sve je manji i manji zaostatak Noe za vodećim Mesecom, koji je jedini u ovom trenutku ispred njega'.

– Sad se u Italiji dogodilo da je Noa u jednoj od dvije utrke vodio dva i pol kruga. Na kraju jedne utrke zaostao je samo pola sekunde za Mesecom. Kad je počeo sezonu zaostajao je za Mesecom nekoliko sekundi. U toj svojoj prvoj bodovnoj utrci prvenstva Hrvatske u karijeri je bio treći. Potom uvijek prvi do Meseca, a zaostatak sve manji i manji – podvukao je Drago Marinović.

Čikor je znao!
Posljednje natjecanje sezone, posljednje dvije bodovne utrke, voze se sredinom listopada u Novom Marofu. Noa je osvajanjem naslova doprvaka u svojoj prvoj sezoni nastupanja u prvenstvu Hrvatske potvrdio što su stari iskusni lisci hrvatskog automobilizma isticali od prvog dana, među njima i Dubravko Čikor, dobitnik nagrade za životno djelo Hrvatskog auto i karting saveza: 'Noa će biti odličan vozač!'.

20. travanj 2024 04:14