StoryEditorOCM
AutomobilizamAUTOMOBILIZAM/20. NAGRADA MALAČKE - SVETI DUJAM 2017.

DUBROVNIK RACING GLEDA S VRHA BRDA Zna se sveti cilj!

12. lipnja 2017. - 15:23

Osvojili su Sljeme, bili drugi u Skradinu, ali su sačuvali vrh. Potom najbolji u Kotoru i to s gotovo 20 bodova više od prvog pratitelja te sad drugi na Malačkoj sa samo tri i pol boda manje od prvog Solina. Međutim, kad se sve zbroji, najvećem konkurentu za naslov prvaka na brdu – Solinu, bježe lijepih 35 bodova nakon četvrte od ukupno devet utrka sezone (Dubrovnik Racing 260 bodova, Solin 225 bodova).

- Sveti cilj je ove sezone osvojiti, tj. obraniti naslov prvaka Hrvatske na brdu – istaknut će Nikša Stahor. Sve je podređeno tome. Iako Stahor više ne vozi, ne donosi bodove za dubrovački klub, neizostavan je na utrkama. Uključen je u provedbu natjecanja na čelu koje je još jedan dubrovački automobilistički fanatik, Dragan Serden. Nikša Stahor je uvijek na startu utrke te itekako dobro zna što se događa i u drugim klubovima.

Ukratko, svi su svake godine jači, a sve kako bi bili bolji od Dubrovnik Racinga, ali ne da se dubrovački klub. Ove godine je 27 klubova u utrci za naslovom. Toliko ih je nastupilo u prve četiri utrke sezone. Međutim, koliko god se trude,  konkurencija već sad, gotovo na polovici sezone, vrti glavom. Pomalo gubi nadu kako može prekinuti niz uspjeha dubrovačke ekipe te ih zaustaviti na putu do povijesnog uspjeha – Dijamantne plakete, koju dobiva klub koji osvoji tri Zlatne plakete, a Dubrovnik Racing će je osvojiti ukoliko obrani naslov klupskog prvaka.

Osim što je vodeći u redoslijedu klubova nakon tri utrke, vozači Dubrovnik Racinga u ovom trenutku drže dva od pet pojedinačnih naslova državnih prvaka, i to Laszlo Szasz, koji je prvi u ukupnom poretku kategorije II te Đivo Franić, koji pobjeđuje u grupi N. Dobio je sve četiri utrke ove sezone. Osim njih dvojice na Malačkoj je od članova Dubrovnik Racinga na vrhu pobjedničkog postolja bio i Ante Alduk, koji je još bliže vrhu grupe A te naslovu državnog prvaka. Blizu vrha je i Istvan Kavecz, koji je drugi u ukupnom poretku kategorije I. Međutim, zadatak je ove godine težak. Domagoj Pereković iz Zanatlije sjedi u jačem automobilu. Uz to, baš na Malačkoj, kad je već Pereković imao problema te nije došao do cilja, imao ih je i Istvan Kavecz. Elektronika zakazala te je Mađar zadnju trećinu staze odvozio u nižoj brzini, mora smanjiti gas i na kraju bio treći. Probleme vodećeg dvojca  u kategoriji iskoristio je Robert Bradarić iz Solina te pobijedio, i tom pobjedom donio je i svom klubu pobjedu na Malačkoj. Naime, da su Pereković i Istvan Kavecz bili prvi odnosno drugi još bi Dubrovnik Racing imao veću prednost u odnosu na Solin u ukupnom poretku klubova. Ali, nakon što Pereković nije prošao ciljem, Istvan Kavecz  je trećim mjestom stigao na dva boda od prvog mjesta u ukupnom poretku kategorije I  (Pereković 28, a Kavecz 26 bodova).

Problem s automobilom je od dubrovačkih vozača imao je na Malačkoj i Maro Franić. Njegov automobil se pokvario na zadnjoj kružnoj utrci u Sloveniji. kao i Žarku Knegu. Maro Franić je našao zamjenu za Malačku te nastupio. Međutim, i zamjensko auto je vrlo brzo nakon starta prve utrke morao parkirati sa strane. Srećom, ima Dubrovnik Racing dobru ekipu. Sad na Malačkoj su odvozili dobro Miho Sturica i Tamas Tomcsanyi, koji su bili drugi u klasama. Zatim, vrlo dobar Stijepo Manenica, koji je kao i Istan Kavecz bio treći…
 
Idući vikend je slobodan za dubrovačke vozače. Potom idu na Grobnik (krug), nakon toga vikend poslije su u Banja Luci (krug), a sedam dana poslije čeka ih peta stanica prvenstva Hrvatske na brdu (Čabar).

- Non stop smo na utrkama. Sad smo imali tri vikenda uzastopno utrke. Nakon što smo idući vikend slobodni, potom nas čekaju opet tri radna vikenda za redom. S obzirom na naš cilj, mi nemamo pravo odmarati. Moramo na svakoj utrci biti pravi, a to nije lako jer je za to potrebno dosta sredstava. Uz to, nama je u odnosu na većinu klubova, pogotovo izravnih konkurenata, daleko skuplji odlazak na većnu utrka - istaknuo je Dubravko Čikor, legendarni dubrovački vozač, danas predsjednik Auto kluba Dubrovnik Racing, posljednjih godina najuspješnijeg hrvatskog kluba, koji je u prilici ove sezone ispisati povijest - biti prvi klub koji će osvojiti Dijamantnu plaketu HAKS-a. 

21. travanj 2024 13:08