StoryEditor
SplitTUGA I ŽALOST

‘Zastoj srca i pluća je službeni uzrok smrti maturantice, ali se ne mogu zanemariti ni covid i kronične bolesti. Simptome je dobila u subotu‘

Piše I. P.
26. listopada 2020. - 15:23
Presica ispred splitske bolnice, u prvom planu dr. Branka PolićSaša Burić/Cropix

Predstojnik klinike za dječje bolesti dr. Veselin Škrabić i dr. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intezivnu pedijatriju, ispred splitske bolnice su održali izvanrednu konferenciju za medije povodom smrti 17-godišnjakinje koja je bolovala od virusa COVID-19.

Doktor Škrabić izrazio je sućut obitelji maloljetnice te medijima priopćio podatke o preminuloj u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

- Adolescentica starosti 17 godina i deset mjeseci je primljena na Hitni interni prijem lokalitet Križine radi zastoja srca i disanja.

Nakon uspješne reanimacije je smještena na intezivnu jedinicu Klinike za dječje bolesti. Imala je pridružene kronične bolesti, a ustanovili smo da je bila COVID pozitivna - kazao je Škrabić.

Doktorica Polić objasnila je kako je došlo do smrti maloljetnice.

- Nakon uspješne reanimacije i stabilizacije, nastavljeno je liječenje u Zavodu za intezivnu pedijatriju po pravilima struke. Stabilizirana je, no unatoč liječenju jučer je u 14:45 sati preminula - kazala je Polić.

Napominje da je djevojka bolovala od kroničnih bolesti, zbog čega je vjerojatno i došlo do smrtnog ishoda, no ne može se zanemariti činjenica da je bila i COVID pozitivna.

Koliko je poznato bolničkom osoblju, maloljetnica je u subotu popodne dobila temperaturu, a nekoliko puta je oživljavana od strane djelatnika Hitne pomoći Šestanovac prije dolaska na Križine. Kako doznajemo, bolovala je od astme.

Na pitanje hoće li biti obavljena obdukcija, Polić kaže da će o tome tek razgovarati, a odlučit će struka.

Za sada, službeni uzrok smrti je zastoj rada srca i pluća.

Obitelj pokojne djevojke je zdrava i u samoizolaciji. U izolaciji je i cijeli njezin razred. Zasad nije poznato ima li među njima osoba pozitivnih na COVID infekciju.

Na pitanje može li netko mlad tko ne boluje od koronavirusa, a ima teže bolesti doći u ovako tešku i za život opasnu situaciju, pročelnica Zavoda za intezivnu pedijatriju kaže da je to uvijek moguće.

- Svakako postoje situacije kada se to može dogoditi. Liječimo teške astmatske statuse koji, vjerujte, u određenim situacijama završe na respiraoru. Kod teških kroničnih bolesti, pogotovo kod vitalnih organa kao što su srce i pluća, sve je moguće kazala je Polić.

Napomenula je i da se na Zavodu pridržavaju svih aktualnih protuepidemijskih mjera, imaju zasad dovoljan broj osoblja da pokriju svoje potrebe, a opskrbljeni su i dovoljnom količinom lijekova.

image
Dr. Branka Polić
Tom Dubravec/Arhiv/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 03:20