StoryEditorOCM
SplitBEZ UPUTNICE

Splićani pohrlili u ‘polikliniku na otvorenom‘ na preglede. Doznali smo koliko ih mora na daljnje pretrage, nije malo

Piše Milena Budimir
28. svibnja 2023. - 07:32

Kad te život ponese - samo za sebe nikad vrimena nemaš. Sve se ostalo nekako stigne, i obitelj i posao i prijatelji. A ti? Kada će doći vrijeme samo za tebe?

image
Tom Dubravec/Cropix

Vođeni time, znajući što sve naše ljude priječi da samoinicijativno odu na pregled organizma, djelatnici Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu organizirali su u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Udrugom "Hepatos" i Udrugom veterana Domovinskog rata 158. brigade Hrvatske vojske i 6. Domobranske pukovnije, javno zdravstvenu humanitarnu akciju za sve.

- Dali smo priliku sugrađanima da dođu u našu "Polikliniku na otvorenom" bez najave, bez uputnice, bez čekanja reda - odmah nam je razloge za "samonebrigu" (da, izmislili smo ovu riječ i baš nam je zgodna) detektirao prim. dr. Stipan Janković, pročelnik Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija.

image
Tom Dubravec/Cropix

I srećom da ih organiziranje cijelog niza aktivnosti nije umorilo, jer, pazite sad, nakon ukupno 270 pregleda u Poliklinici na otvorenom pedesetorici je naših sugrađana savjetovana daljnja obrada. Njih 30 treba poći na internističku obradu, a 20 na dermatološku obradu.

Osim tog vrtoglavog rezultata, jer matematičar u nama je laik potpuni, ipak je riječ o petini naših susjeda koji moraju pripaziti i dobro se pregledati dalje. I pri tom ne strahovati od već spomenutih redova i čekanja i uputnica.

image

doc. dr. sc. Mirela Pavicic Ivelja.

Tom Dubravec/Cropix

- Građanima je promoviran nacionalni program ranog otkrivanja raka različitih sijela, čak 70 sugrađana je prošlo edukaciju nordijskog hodanja, savjetovani su od fizijatra o vježbama lokomotornog sustava, a udruga "Limfa i ja" je savjetovala sugrađanke operirane zbog karcinoma dojke - sve nam je to nabrojala infektologinja doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, koja je uz pomoć fibroscana određivala ljudima status jetre, u kombiju udruge Hepatos.

image
Tom Dubravec/Cropix

A u Đardin se obavljao i pregled kože na prisutnost mogućih malignoma (melanoma i sl.), studenti su analizirali šećer u krvi, mjerili krvni tlaki i odrađivali EKG, mjerila se i tjelesna masa i vršila procjena nutritivnog statusa, određivala se mišićna snaga...

- Odradili smo i edukaciju o važnosti provođenja terapijskih vježbi kod limfedema - napomenuo je prof. Janković, ponosan što će Split uskoro imati Školu limfedema.

image
Tom Dubravec/Cropix
image

dr. Tatjana Reic i Ana Visic iz tima udruge Hepatos

Tom Dubravec/Cropix

- Cilj nam je nevidljiv! A važan! Trebamo raditi preventivne preglede, sve uočeno na vrijeme se može (lakše) izliječiti - poručuju medicinari.

Njihovo "spuštanje" među narod i služenje zajednici ovakvim poliklinikama na otvorenom daje šansu, baš kao što pregled daje šansu vama...

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:05