StoryEditor
Splitotvori ventile

Plin u Splitu za dvije godine

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 11:27
Distributer plina tražit će se natječajem, a interes je golem. Jedna plinska stanica na TTTS-u, a druga u Kopilici. Instalacije će biti pod zemljom, a mrežu tek treba razviti, za što treba ‘raskopati grad’

U javnosti vlada mišljenje da ne postoji studija o tome kako će se graditi sekundarna plinska mreža za opskrbu Splita i drugih gradova i sela u županiji kada dođe cijev magistralnog plinovoda.

Desetljeće priprema

 Ali, direktor županijskog sektora razvoja Ranko Vujčić tvrdi da se u Župniji već deset godina pripremaju za plinofikaciju te da bi se već do ljeta mogao raspisati natječaj za koncesiju za gradnju distribucijske mreže. A plin bi u Split mogao doći već za dvije godine!

- Imamo idejno rješenje razvoja plinske mreže, trenutačno smo u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Očekujemo golemi interes za gradnju mreže i distribuciju plina i želimo raspisati međunarodni natječaj za koncesiju jer već sada vlada veliko zanimanje - tvrdi Vujčić.

- Imamo i studiju distribucijske mreže za Split, Trogir, Solin i Kaštela. Nju ćemo priložiti u natječajnu dokumentaciju. Ne bih još govorio o detaljima najtečaja, ali postoji mogućnost da koncesionar pripremi dio mreže do dolaska magistralnog plinovoda. Tako bi, naprimjer, dijelovi Splita dobili plin već 2010. godine, čim se dovede magistralni plinovod - smatra Vujčić.

Pripreme za skoru plinofikaciju obavljene su i nedavnim izmjenama Prostornog plana županije. Glavna plinska stanica će biti u Dugopolju, a u Splitu će biti dvije stanice za distribuciju plina, jedna na TTTS-u, a druga u Kopilici. Prema riječima dogradonačelnika Božidara Čapalije, Grad i komunalce u naredne dvije godine čeka golem i opsežan posao.

Priključci za objekte

 - Treba raskopati cijeli grad jer će instalacije za opskrbu plinom ići ispod zemlje. Zatim je potrebno izgraditi plinske stanice, kompletnu distribucijsku mrežu i priključke za objekte. Naime, prema zakonu plin će, kao, primjerice, struju ili vodu, moći dobiti samo legalni objekti - tvrdi Čapalija.

Iako bi prvi plin u Splitu mogao poteći za dvije godine, u kućanstvima bi se trebao naći tek sredinom 2012. godine.

- Prvo ćemo spajati veće potrošače poput škvera, velikih hotela i industrijskih objekata, a građevinskim investitorima već smo dali naputak da na novim objektima predvide plinske instalacije. Inače, teoretski se plin može dovesti do bilo kojeg dijela grada, pa i do Dioklecijanove palače, no to će ipak ovisiti o cijeni investicije i ekonomskoj isplativosti takva projekta. Stručnjaci sa zagrebačkog Energetskog instituta “Hrvoje Požar” napravili su studiju i analizu potencijalnih potrošača u gradovima na priobalju gdje su zaključili da bi se veliki broj kućanstava mogao priključiti na plin - zaključio je Čapalija, zamjenik splitskog gradonačelnika.

Zovite Zagreb

 Vujčić nije htio ulaziti u detalje kako će se plinske instalacije uvoditi po zgradama u Splitu.
- Mi se plinofikacijom bavimo kao strateškim pitanjem, a za instalacije u domove nazovite zagrebačku plinaru, oni imaju iskustva - kazao nam je Vujčić.

Na staroj plinari...

Zanimljivo, Split je do 1978. godine imao svoju gradsku plinaru, koja je bila smještena uz južnu tribinu Staroga placa, nekadašnjeg nogometnog igrališta “Hajduka”, te je grad sam “proizvodio” plin.
- Nadležna komunalna gradska tvrtka se tada zvala “Vodovod, kanalizacija i plinara”. Iz tog vremena još uvijek neke starije zgrade u gradskom središtu imaju ugrađene plinske instalacije, no one su danas neupotrebljive zbog starosti. Puno je jeftinije napraviti nove, nego popravljati već postojeće - kazuje dogradonačelnik Čapalija.

 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 02:17