StoryEditor
Splittržište splitskih nekretnina stagnira zbog birokracije i visokih cijena

Papirologija tjera strance našim susjedima

Piše PSD.
12. ožujka 2008. - 16:21
Stranci  koji su željeli investirati u nekretnine u Splitu i Dalmaciji, radije se odlučuju za Albaniju i Bugarsku

Strani građani zaljubljeni u ljepotu grada pod Marjanom 
BOŽO VUKIČEVIĆ
Visoke i često nerealne cijene nekretnina u Splitu odrazile su se i na strane državljane, koji se više ne zalijeću s kupnjom, kao što su činili prije dvije-tri godine, posebice u staroj gradskoj jezgri.

U agenciji za nekretnine “Trgo-stan” govore nam da je upita za Split mnogo, posebno za Radunicu, Rivu, Varoš i Dioklecijanovu palaču, ali je realizacija slaba. Svi oni stranci koji bi željeli investirati u nekretnine radije se odlučuju za Albaniju, Bugarsku i ostale istočne zemlje, gdje su cijene kudikamo povoljnije, a u posljednje vrijeme opasno nam konkuriraju Crna Gora te Bosna i Hercegovina, koje su prema strancima popustljivije kad su u pitanju papirologija i dobivanje suglasnosti.

- Jedan od razloga slabe realizacije kupnje, osim previsokih cijena, jest svakako i činjenica da Split strancima često nema što ponuditi, a što bi zadovoljilo njihove apetite i opravdalo novac koji su spremni uložiti u nekretninu. Na primjer, imamo dosta upita ruskih državljana za ekskluzivne vile s bazenima prvi red do mora, a u Splitu nema takvih ponuda. Dosta se traže i kuće s vrtom i okućnicom, kojih opet nema na tržištu – kazuje nam Špiro Trgo, menadžer u agenciji “Trgo-stan”.

Zlatna patina

Stare kamene kuće, koje imaju prepoznatljivu patinu vremena, posebno su zanimljive Englezima i Ircima, i baš je njih 20-ak dosad postalo ponosnim vlasnicima takvih nekretnina u centru grada.

Dodajmo tome da su se usput i zaljubili u Split pa su mnogi od njih ovdje našli svoj dom i međusobno se sprijateljili. Svoje su nekretnine kupili relativno jeftino, ali ih danas tako i prodaju, iako je konkurencija uspostavila standard po kojemu se stanovi u užem centru prodaju u prosjeku za oko tri tisuće eura po kvadratu.

 Za razliku od Engleza i Iraca, koji traže autohtonost, bogatim Rusima i Skandinavcima, ali i Nijemcima i Poljacima atraktivne su luksuzne vile, potom moderniji stanovi i apartmani na Žnjanu, Zenti, Bačvicama... Nije na odmet napomenuti da naše banke strancima ne daju kredite za kupnju nekretnina, a i strane banke nisu sklone kreditiranju stranih državljana koji bi kupovali u Hrvatskoj, tako da su furešti prisiljeni za stan ili kuću iskeširati gotov novac.

- Problem je i s osiguranjima, jer stranci mogu nekretninu staviti pod hipoteku tek kad postanu njezini vlasnici, a to mogu postati tek kad dobiju suglasnost Ministarstva pravosuđa – pojašnjava Smiljana Trgo, vlasnica agencije.

Zagrepčani

U posljednje je vrijeme zamjetan lagani trend doseljavanja Zagrepčana i Varaždinaca na područje Splita i uže okolice, posebno Kaštela. Radi se, kaže Smiljana Trgo, o nekih 15-ak obitelji koje su se doselile u posljednje tri godine, ovdje nemaju nikakve korijene, a odgovaraju im naš tempo života i klima.


 

#PAPIROLOGIJA#STRANCI#NEKRETNINE

Izdvojeno