StoryEditor
SplitBITKA ZA KVADRATE

Odvjetnik Drmić deložirao zaštićenog najmoprimca iz prostorije koju koristi preko 50 godina. Srušio je vrata prostorije i zazidao ih blokovima

22. prosinca 2020. - 08:18
Ante Vučina morao je iznijeti stvari iz prostorije koju njegova obitelj koristi više od 50 godinaDuje Klarić/Cropix

Tri dana uoči Badnjaka, 77-godišnji Ante Vučina i njegova 79-godišnja supruga Katica deložirani su iz prostorije koju njihova obitelj koristi više od pedeset godina.

Njihov prvi susjed s istog kata, odvjetnik Davor Drmić, jučer ujutro oko devet sati, u pratnji zaštitara je razbio vrata i štokove prostorije koja je sastavni dio stana obitelji Vučina. Srušili su drvena vrata jednog od ulaza u stan starijih supružnika.

Kako bismo čitateljima slikovito dočarati problem, riječ je o prostoriji koja se nalazi između ulaznih vrata u stan obitelji Vučina i odvjetnika Drmića. To su jedina dva stana na prvom katu zgrade u Ulici Domovinskog rata, a nalaze se jedan nasuprot drugome. Sporna prostorija smještena je između dva ulaza u stanove susjeda, ima poseban ulaz iz portuna, ali je unutarnjim, sobnim vratima povezana sa stanom obitelji Vučina. Prema riječima 77-godišnjeg Ante, ta prostorija je sastavni dio ugovora o korištenju stana.

Lupanje i razbijanje

Antina majka Marija je bila zaštićeni najmoprimac u tom stanu od 1968. godine i od tada je koristila spornu prostoriju, a kasnije je stanarsko pravo prenijela na sina Antu, koji od 1986. godine plaća najam stana kao i te prostorije koju koristi. Sve do jučer.

– On (Davor Drmić, op. G.R.) tvrdi da je to njegov i naš zajednički prostor – rastreseno je pričao Ante.

Kratko je sjeo s nama u kuhinju kako bi predahnuo od iznošenja osobnih stvari iz te prostorije, dok su ga budnim okom pratili angažirani zaštitari. Napetost se osjećala u zraku. Njegova Katica bila je na rubu suza dok je Ante prepričavao događaje koji su prethodili ovoj situaciji. Nakon što ih je toga jutra probudilo lupanje i izbijanje vrata, 79-godišnjakinji koja je prije tri mjeseca ostala prikovana za invalidska kolica, teško je bilo sabrati misli.

– Ovo se nikako nije tribalo dogoditi, a pogotovo ne prid Božić i sad kad mi je ona bolesna – potresen je Ante.

image
Ante Vučina i njegova supruga Katica
Duje Klarić/Cropix

Prisjetio se da ga je Davor Drmić mjesec dana prije jučerašnjeg čina verbalno napao, nakon čega je angažirao odvjetnicu. Kako se to narodski kaže, kako nam "ne bi slagao", otvorio je fasciklu, da se prisjeti datuma kada se to točno zbilo. Toga dana je trebao predati dokumentaciju za kućnu njegu i rehabilitaciju koja je potrebna njegovoj Katici.

– Evo ga. Tu piše. Bilo je to 19. studenoga ove godine, oko 11.30 sati. Rekao mi je da ću dobiti pljusku radi ove prostorije. Prije toga mi je rekao da je kupio od vlasnika stana taj dio i da je to njegovo – ispričao je korisnik stanarskog prava na stan.

Policija ne razumije

Njegova odvjetnica Ana Jelavić tvrdi da je jučerašnja situacija bila poprilično neugodna. Na teren je osim zaštitara izišla i policija koja se, veli Jelavić, ne razumije najbolje u pravnu regulativu zaštićenih najmoprimaca.

– Gospodin Ante plaća najam tog stana, uključujući i spornu prostoriju koju njegova obitelj koristi dulje od polovice stoljeća. Dok god su oni živi, nositelje prava stanovanja se ne može izbaciti iz tog stana. Ako se prodaju takve nekretnine, prema zakonu zaštićeni najmoprimci imaju pravo prvokupa, a u slučaju prodaje tog stana, ili konkretno ove prostorije, nositelje prava stanovanja se ne može izbaciti iz stana, već oni ostaju u istom statusu u kakvom su bili prije prodaje stana. Dakle, sve i da postoji kupoprodajni ugovor za tu prostoriju, stanar nije smio biti deložiran iz te prostorije od strane bivšeg ili novog vlasnika. Isto tako, takav ugovor ne bi bio ni pravno valjan s obzirom na to da u ovom slučaju Anti Vučini nije ponuđeno pravo prvokupa – navodi odvjetnica Jelavić i dodaje da je bilo znakovito postupanje policije u ovom slučaju.

– Oni su sve evidentirali i nakon dužeg vremena provedenog u kancelariji odvjetnika Drmića rekli su da je riječ o građanskom odnosu stranaka i da policija tu ne može apsolutno ništa, te su napustili mjesto događaja. Još uvijek čekam zapisnik policije o njihovom jučerašnjem postupanju, nakon kojeg ćemo znati što nam je dalje za činiti – kazala je Jelavić.

Ovakva scena nije se smjela dogoditi

image
Zaštitar na ulazu u prostoriju iz koje je deložirana obitelj Vučina
Duje Klarić/Cropix

Njezin strukovni kolega Davor Drmić nije puno čekao. Betonskim blokovima je zazidao vrata koja iz portuna vode u tu prostoriju, a pitanje je kako bi se ona trebala u budućnosti zajednički koristiti.

Zbog jučerašnjeg slučaja reagirala je Iva Tukić, predsjednica Udruge stanara grada Splita koja štiti interese oko 400 takvih obitelji u Splitu, zaštićenih najmoprimaca. Decidirano tvrdi da se jučerašnja scena nije smjela dogoditi.

– Često se događaju neugodne situacije zaštićenim najmoprimcima, a ovo se nije smjelo dogoditi, niti je dotični odvjetnik imao pravo to napraviti. Najmoprimac ima uredan ugovor s vlasnikom stana i on je korisnik stana, kao i spornog prostora. Žalosno je što policija na uviđaju uglavnom ne zna o čemu se radi i onda takvi ljudi, poput gospodina Ante, u takvim situacijama nemaju nikakvu zaštitu. Očito je druga strana išla na ranjive godine gospodina Ante i njegove supruge, što je otužno – zaključila je Tukić.

Za komentar smo upitali i odvjetnika Davora Drmića koji je kratko kazao da je on u pravu te da posjeduje dokumentaciju kojom svoje tvrdnje može potkrijepiti. Što se tiče verbalne prijetnje, za koju ga optužuje Ante Vučina, Drmić kaže kako su te "tvrdnje neutemeljene, neosnovane i neistinite".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 07:49