StoryEditor
Split‘SPLIT - EKO 2020‘

Održana akcija čišćenja podmorja: izvađeni otpad iz mora napunio - dva kamiona

6. lipnja 2020. - 14:46
Duje Klarić/HANZA MEDIA

U organizaciji Ronilačko-ekološkog kluba HVIDR-a Split, u subotu se održala još jedna manifestacija SPLIT - EKO 2020.
Organizatori su ove godine za mjesto radnje odabrali akvatorij od Zente do Ovčica. Nažalost, kao i svake godine do sada, naši sugrađani kojima je hobi bacanje smeća u more, ni ovog puta nisu "razočarali" čak 95 ronioca koji su sudjelovali u akciji.

- U tri sata, koliko je trajala akcija, izvukli smo dva kamiona otpada - od automobilskih guma, boca, stakla pa čak i željeznu ogradu! Svega i svačega smo našli - kazao nam je Kamilo Čuljak, predsjednik Ronilačko-ekološkog kluba HVIDR-a Split.
U ovoj tradicionalnoj ekološkoj manifestaciji sudjelovalo je 115 ljudi. Organizatori su zadovoljni takvom brojkom koja je slična prošlogodišnjoj, budući da prije 15-ak dana nisu bili sigurni hoće li se akcija uopće održati.

Podizanje svijesti

No, pandemija koronavirusa nije spriječila ovu hvalevrijednu manifestaciju koja se već dugi niz godina održava povodom Svjetskog dan zaštite okoliša.

- Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve - poručili su organizatori akcije, Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a Split koji su od osnutka kluba 1996. godine sudjelovali u čak 380 ronilačkih ekoloških akcija, a mnoge su i organizirali. Ponovo zahvaljujući entuzijastima, akvatorij od Zente do Ovčica je puno čišće mjesto.

Ronioci HVIDR-e uvijek se žrtvuju za zajednicu

Od osnutka je Ronilačko-ekološki klub HVIDR-a Split svake godine prisutan kako na sudjelovanju, tako i na suorganizaciji ili pak samostalnoj organizaciji ronilačko-ekološke akcije čišćenja u cilju što dostojnijeg obilježavanja ovog značajnog datuma. Ova ekološka akcija je jedna od 20-ak eko-akcija koje provode i ove godine, pored drugih brojni aktivnosti gdje se volonterskim radom nesebično žrtvuju za bolju i čišću društvenu zajednicu.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 08:18