StoryEditor
Splitpriznanja kluba trudnica

Najbolje mame i tate: Marija je dojila dijete čak 49 mjeseci, sretna žena Ivana oborila je rekord u brzini, rodivši u svega 30 minuta, hrabri Ivan priznao je, pak, da nije siguran bi li opet na porodiljni...

3. listopada 2019. - 12:18
Hrabri tata Ivan Šiljeg sa suprugom Jelenom

Klub trudnica i roditelja Split neprofitna je i nevladina udruga građana koja promiče i provodi aktivnosti koje vode prema društvenom okruženju u kojem će sva djeca, budući roditelji, roditelji i cijele obitelj dobiti jednaku mogućnost ostvarivanja svojih prava, kao i potrebnu potporu da bi ostvarili svoje maksimalne potencijale.

U srijedu je Klub u kavani Bellevue proslavio svojih 15 godina uspjeha. Od početka su se zalagali za informirani izbor svakog pojedinca temeljen na znanju o znanstveno utemeljenim činjenicama, dostojanstven porod i sretno djetinjstvo svakog djeteta, a predsjednica Kluba Kristina Vidan okupljenima se u kavani Bellevue obratila s nekoliko prigodnih riječi u kojima se prisjetila kako su se ona i još sedam hrabrih žena odlučile krenuti u ovu priču.

- Zahvaljujem svima koji su došli unatoč neveri koja je počela upravo kada i naša proslava. Počeli smo ustvari prije više od 15 godina kao grupa entuzijasta, grupa mama koja je trebala potporu tijekom svojih trudnoća i prvih dana roditeljstva.

Sve smo bile jednakog mišljenja da u to vrijeme nismo imale dovoljno potpore pa smo to postale jedna drugoj. Nakon toga smo organizirale razna predavanja i druženja kako bi trudnoća i roditeljstvo postali vrijeme u kojem slavimo život, djecu i sve ono što žena kroz svoju ulogu majke može postići i napraviti za buduće generacije.

Već 15 godina postojimo, izrasli smo iz udruge koja je brojila tek stotinjak članova u prvih nekoliko godina, a evo sad imamo više od 3000 članova te više od 30 stručnih suradnika koji volontiraju i drže razne vrste predavanja roditeljima i djeci - prisjetila se Vidan početaka i velikog napretka udruge.

U nastavku programa proslave prikazan je kratki video o Klubu trudnica i roditelja Split, a potom je Alena Lazarušić podijelila, odnosno pročitala za one koji nisu bili prisutni, zahvalnice partnerima i suradnicima koji su im nesebično pomagali sve ove godine - Gradovima Splitu i Solinu, Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Društvo psihologa u Splitu, doktorici Željki Roje i Klapi Ventula.

I ove godine tradicionalno su se podjelile nagrade u sklopu obilježavanja tjedna dojenja. Dobitnica nagrade za najdulje dojenje u prošlu godini je Marija Čenan, ali se nije pojavila na dodjeli. Ova Kaštelanka je dojila svoje dijete 48 mjeseci.

Nagrada za najhrabrijeg tatu otišla je u ruke Ivanu Šiljegu.

- Moj suprug je hrabro ostao na porodiljnom dopustu od Lovrinog šestog mjeseca do navršenja godine dana. Mjenjao pelene, pažljivo ga hranio, pomno birao prve voćke i na kraju preživio prilagodbu na vrtić - ovim riječima je Ivana, koji nije znao da će ikakvu nagradu primiti, opisala supruga Jelena.

Hrabri tata je hrabro izjavio da ne zna bi li ikada više ponovio to iskustvo ali je sretan što ga je proživio jer je zahvaljujući njemu shvatio koliko toga je na leđima svake mame.

Nagradu je dobila i Ivana Alfirević, sretna žena koja je oborila rekord u brzini poroda jer je rodila u samo 30 minuta, onu za potporu dojenju za podršku, stručnu pomoć, osobitu pažnju i razumjevanje u cilju poticanja dojenja ove godine se dodijelilo Katici Šućur.

Nagradu Srce splitske rađaonice dobila Jelena Drpić za koju je jedna od članica Udruge kazala da je od prvog trenutka osjetila njezinu iskrenu brigu za pacijenta, razumijevanje za bol kroz koji je prolazila i suosjećanje.

Klub trudnica i roditelja Split osnovalo je osam hrabrih žena - Kristina Vidan, Zrinka Radunić, Snježana Felzer Puljiz, Vanja Čikeš Keč, Olgica Miloš, Kristina Korun Curić, Viktorija Rađa i Tatjana Kroflić.

Jučer ih je na proslavi bilo šest koje su nazdravile i razrezale tortu u čast 15 godina svoje ideje i rada, s nadom da će ih biti još puno. Jer da nije bilo njihove vizije ne bi bilo ni Kluba trudnica i roditelja Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 20:12