StoryEditorOCM
Splitžupanijska skupština

Na svečanoj sjednici u Vili Dalmacija nije bilo ni čelnika HDZ-a, a ni SDP-a. Poziv je stigao samo jednome...

Piše Božidar Lončar
29. svibnja 2023. - 18:32

Svečana sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije i Gradskog vijeća Grada Splita održana je u 12 sati u Vili Dalmacija.
U polusatnom trajanju ceremonijalnog karaktera uzvanicima su se pozdravnim govorima obratili predsjednik Gradskog vijeća Grada Splita Željko Domazet, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uz vokalnu izvedbu Vlatka Belasa u stanci između govora.

image

Andro Krstulović Opara

Paun Paunovic/Cropix

Osim trideset i treće obljetnice Dana Državnosti, obilježen je i Dan hrvatskih branitelja Grada Splita.

Svečanost je otvorio uvodnim govorom Željko Domazet koji se prisjetio žrtve hrvatskih branitelja i pozdravio okupljene. Moderna Hrvatska je ona u kojoj će ljudi s radošću živjeti, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća u izjavi za Slobodnu Dalmaciju

- Danas, u modernom građanskom društvu trebamo ostvariti neke ciljeve kao što su država solidarnosti, država poštenja i država empatije gdje će se zlo kažnjavati, a dobro nagrađivati – poručio je Željko Domazet.

image

Ante Sanader

Paun Paunovic/Cropix

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić istaknuo je kako je ideja države za koju su branitelji podnijeli i najveću žrtvu ona koju živimo i danas naglasivši odgovornost koja dolazi s političkim zastupanjem:

- Moderna država je ona koja služi nama, obitelji. Nama kao predstavnicima Županije i Grada sada je dopala čast da služimo narodu i ljudima – u svom je govoru zaključio Mate Šimundić (nezavisni vijećnik)

image

Marijana Puljak

Paun Paunovic/Cropix

Nakon izvedbe "Zvona mog grada" baritona Hrvatskog narodnog kazališta Vlatka Belasa, Ivica Puljak je istaknuo dvije teme: prošlost i budućnost.

- Jesmo li izgradili državu kakvu smo htjeli? Mislim da nismo postigli razinu demokracije i razvoja kao danas. Novi izazovi su nam suživot s umjetnom inteligencijom i turizmom – zaključio je Ivica Puljak nakon čega je pozdravio članove Gradskog vijeća i Županijske skupštine

image

Blaženko Boban

Paun Paunovic/Cropix

Župan Blaženko Boban svečanu je sjednicu završio čestitkom i zahvalom braniteljima:

- Sretan vam svojevrsni rođendan države. Svaka država ima svoj rođendan, tako i mi imamo ovaj. - zaključio je župan koji je istaknuo važnost prvog predsjednika u tim povijesnim događajima.

image

Jakov Prkić (lijevo)

Paun Paunovic/Cropix

Na Svečanu sjednicu Grada Splita i Županijske skupštine Davor Matijević je bio pozvan jer je gradski vijećnik, no predsjednik splitskog ogranka SDP-a nije bio prisutan. Tomislav Šuta, predsjednik splitskog ogranka HDZ-a nije bio pozvan, no nije ni trebao biti s obzirom kako nije ni gradski vijećnik ni županijski vijećnik. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:33