StoryEditorOCM
Splitpogledajte popis

‘Mala ladno u veliku čikaru s dz mlika‘. Nitko ne naručuje kavu kao Splićani? Netko se potrudio nabrojati varijante

Piše split sd
11. svibnja 2023. - 14:13

Daj malu s ladnim u veliku čikaru, al‘ stavi mi dzdzić mlika. I, u čašu prvo stavi led pa ulij vode - postoje ovakve narudžbe. Svjedočili smo tome. Zato ne čudi nedavno objavljeno istraživanje koje je pokazalo da je najstresnije zanimanje na svijetu - konobar. A tek onima u Splitu...

I, kada znate kako izgleda njihov radni dan - pogotovo u sezoni - ta kategorizacija vam bude sasvima jasna. Trče, lete, skaču, hvataju, pamte, ne pamte, znoje se, slatkoriječe, beštimaju, viču, šapću, računaju, zadužuju, opraštaju, miješaju, mućkaju, kuhaju, pakiraju, kušaju, otvaraju, zatvaraju, zahvaljuju, dolaze, odlaze...

Stvarno, nije im lako. 

A, kad pitate konobara koji im je najgori dio posla, dobar dio njih će vam reći da je to zaprimanje narudžbi za kavu. Skoro da dođe: Koliko ljudi - toliko kava! 

Jedan član ovog zahtijevnog zanimanja - koje je, uzgred rečeno, jedno od najčešćih u Hrvatskoj - bio toliko sistematičan da je savjesno vodio evidenciju o svim vrstama kave koje su mu se znale naručiti.

Ima ih 54.

image
Tom Dubravec/Cropix

Evo kako je on to posložio:

"Espresso, espresso kratki, espresso duži, espresso produženi, espresso u veliku, espresso do pola velike.

Americano.

Kava mala ladno, kava mala kap ladnog, kava malo do pola, kava mala ladno duža manje mlika (do tri kapi), kava mala ladno dosta mlika, kava mala toplo do pola, kava mala toplo bez pjene, kava mala toplo s više mlika, kava malo toplo s više mlika bez pjene.

Bez kofena expreso, bez kofeina dupli expreso, bez kofeina dupli kraci expreso, bez kofeina (vidi sve opcije pod ladno i toplo mliko).

Velika toplo do pola bez pjene, velika toplo samo pjena, velika toplo samo mliko, velika toplo do pola s s pjenom, velika toplo do vrha, velika toplo do vrha i mlika sa strane, velika ladno dvi kapi mlika, velika ladno do pola, velika ladno malo preko pola, velika ladno, sa dosta mlika i malo mlika sa strane.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

Bijela kava bez pjene, bijela kava s mlikom sa strane, bijela kava jača s dosta mlika (bogati pa bijela kava je 70 posto mlika kako će biti jača), bijela bez kofeina, bijela bez kofeina bez pjene (u nekim slučajevima i kocka leda).

Ness, Ness Vanilija dosta mlika, Ness Vanilija bez mlika, Ness Vanilija pola pola, Nes Vanilija bez pjene, hladni ness od vanilije, hladni ness od vanilije bez pjene (za čokoladu vridi isto).

Ness classic mlikom, Ness classic bez mlika, Ness clasic bez pjene, Ness clasic sa šlagom.

Imate li Ness od kokosa?

Imate li Ness od karamele?

image
Duje Klaric/Cropix

Opet na kave (ako je LEDO ŠLAG)

Kratki expreso s Z (dz op.a.) šlaga, kratki expreso sa (zz top) šlaga, u veliku kratki sa šlagom, kava mix dosta šlaga, kava mix sa dosta mlika, kava mix do pola sve.

I kralj nad kraljevima - MALI cappuccino.

Irska kava, sa Boga pitaj čim već ne.

Uz sve ovo imamo ljubitelje 2dl vode, 3dl vode dvi kocke leda, tople vode, u 0,5 vode, dvi čaše vode, med uz kavu.

S ledom bez leda..."

Stvarno, za Guinessovu knjigu rekorda...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:09