StoryEditorOCM
SplitOPROŠTAJ OD ŠKOLE

Ljudi su plakali od ganuća na maturantski spot himne kultne splitske gimnazije: ‘Odavno nešto ljepše nismo vidjeli!‘

Piše Božidar Lončar
17. svibnja 2023. - 18:45

V. gimnazija „Vladimir Nazor“ u Splitu posljednjih 15-tak godina postala je poznata po Himni Generacije koju, u pravilu, skladaju i izvode njeni maturanti. O njoj gotovo redovito svake godine „ćakulaju” srednjoškolci u klupama, roditelji, ali i mediji jer tekst, melodija i aranžman budu na razini profesionalnih pjevačica i pjevača. „Nazorovci” su pronašli pravi način za oprostiti se od svoje srednje škole.

Za tridesetu obljetnicu Škole dvanaest maturanata iz šest razrednih odjela, zajedno s profesoricom glazbene umjetnosti Ivanom Beretin Mornar, skladali su pjesmu „Nazorovo doba”. Na njoj su radili od veljače te se nadaju kako će uspjeti dosegnuti slavu prve himne „Dođi u Nazora” (generacija maturanata 2006./2007.), kroz šalu nam govori profesorica Ivana Beretin Mornar:

- Tekst je i glazbu napisao vrijedni i talentirani maturant Vinko Šapina, a  profesor hrvatskoga jezika Robert Aralica je napravio aranžman. Za zvučni je zapis zaslužan  studio Hrvoja Domazeta, a za spot studio Pro-elkom. Gotovo su svi maturanti sudjelovali u snimanju spota i pjevanju refrena. Još jednom sve pohvala Vinku koji inače svira gitaru u crkvenom bendu mladih - odgovorila nam je Ivana Beretin Mornar.

Na ideju o Himni generacije profesori i učenici V. gimnazije „Vladimir Nazor“ došli su prije 17 godina, govori nam ravnateljica Ankica Kovač koja je bila razrednica jednom od odjeljenja generacije 2011./2012. kada je skladana himna „U Nazora je takva stvar” koja je na Youtube-u dosegnula više od 100 000 pregleda.

-  Iako V. gimnazija „Vladimir Nazor“ ove godine slavi tridesetu obljetnicu osnutka, prve generacije maturanata opće gimnazije upisane su davne 1990. kada je gimnazija radila u sklopu Kemijskog centra. Od prve generacije profesora do danas ostalo je još samo nekoliko pripadnika dobre „stare garde”- nastavlja ravnateljica Kovač:

 Himna  generacije simboličan je oproštaj maturanta Nazora od svoje škole u kojoj su proveli četiri godine ispunjene zahtjevnim i lijepim trenucima koje srednjoškolsko doba nosi sa sobom:

Osim po vrijednim profesorima i učenicima koji po završetku školovanja ostvaruju odlične rezultate na brojnim poljima, Nazor „krči“ i ona glazbena što su  potvrdili drugim mjestom na Državnom natjecanju zborova u Varaždinu održanom početkom svibnja ove godine.

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:44