StoryEditorOCM
SplitTRČI, LAŽI

Javljaju se Splićani sa svih strana, sve ih je zalevatio susjed Ante: ‘Meni je uletio da mu je noć prije umrla mater‘

Piše Lucija Vujnović
22. kolovoza 2023. - 09:40

Nedavno smo pisali o susretu jednog našeg čitatelja s čovjekom kojega drži prevarantom. Radi se o čovjeku koji se predstavlja kao "susjed Ante", a njegova je metoda da glumi kao da poznaje žrtvu.  

"Dok je, kaže, oko 11 sati hodao blizu Ekonomske škole na Gripama, vraćajući se s marende na posao, zaustavio ga je niži, ojači čovjek s kapom, u kariranoj košulji, roba 55-60 godina i predstavio se kao Ante U. (podaci poznati redakciji). Nasmiješen od uha do uha, oslovio ga je sa ‘Susjede‘ i upitao kako je. Naš sugrađanin, njegova generacija, pristojno je odgovorio na pitanje, da bi čovjeku priznao kako ga se uopće ne sjeća", piše u ranije objavljenom članku. 

Srećom, čitatelj je naslutio da se događa nešto čudno i brzo se snašao lažući nasmiješenom čovjeku da radi u školi, a Ante je upitao "Još uvijek?", što ga je razotkrilo jer naš sugrađanin, kaže, nikad nije radio u školi. 

Razgovor je prekinut, no da se nastavio, pretpostavlja, razgovor bi otišao u tko zna kojem smjeru. On predviđa da bi u nekom trenutku "Ante" upitao za novac, a točno se to i dogodilo našem drugom čitatelju na Trsteniku. 

"S velikim zanimanjem sam pročitao članak o ‘susjedu Anti‘ jer mi se slična stvar dogodila prije mjesec dana na Trsteniku. Bio je petak, oko 11 i nešto ujutro. Išao sam od Trstenika prema Mertojaku i malo poviše poliklinike Kalajdžić zaustavi me ‘susjed‘ kojeg nikad u životu nisam vidio", priča M. I. (podaci poznati redakciji). 

U nastavku je poslao dijalog koji se među njima odvijao, a izgledao je ovako:

Susjed: "Pomalo, susjede, ne bi se ti ni javio. Kako je?"

M: "Živili! A evo, malo hladnjikavo, ali ‘ko mi je kriv što nisam ponio kaput" – šaljivo će on, jer je, kaže, pržilo sunce ko ludo i majica mu se zalijepila za leđa od znoja. Susjed se nasmijao i pružio ruku.

Susjed: "Al‘ me se ne sićaš?"

M: "Iskreno, faca mi ništa ne govori. Di živite i kad smo se vidili zadnji put?"

Susjed: "Hehehe, sad mi je jasno zašto se nisi javio ni prije par dana. Prođe ka kraj turskog groblja. Di živiš?"

M. mu je, kaže, rekao adresu i broj zgrade, a on slavodobitno poskoči i kaže da živi u zgradi do njega. Istoče kako nije vidio ništa neobično u tome jer nije moguće znati sve susjede u vlastitoj zgradu budući da stalno dolaze novi. 
"Lik me zna, ja sam njega izgubio iz memorije i to je to. Tako sam mislio. Pitao sam ga kako se zove, reče da je Ante Ujević. Ni s tim mi nije ništa pomogao, osoba s takvim imenom jednostavno mi se nije nalazila u memoriji."

Čavrljanje

"Ante" ga je upitao gdje radi, a susjed je slavodobitno poskočio i uzviknuo: "Eto ga na, znao sam!"

Nakon par minuta čavrljanja, M. mu je rekao da žuri i tako su se pozdravili i svatko je otišao svojim putem.

"Krenuo je prema Križinama, a nakon 10-ak metara okrenuo se i pitao može li me nešto zamoliti. Rekoh da slušam, a on će na to da mu je noć prije umrla mater. Pružih mu ruku u znak sućuti. Spominjao je kako je išao kod župnika u crkvu na Mertojaku, ali ga nije našao. I onda je upitao mogu li mu posuditi 20 eura za autobus do sela koje će mi vratiti nakon sprovoda. Iskreno, u tom trenutku bi mu ih i dao jer mi još uvijek nije smrdilo na prijevaru, ali pošto sam bio u kraćoj relaciji do doma, nisam ni nosio torbicu, ni novčanik", prisjeća se M. 

Nakon što mu je rekao da nema kod sebe novca, susjed je zahvalio, pozdravio se i otišao. 

"I to je bilo to, priči nisam davao previše značaja. Nekoliko dana sam pratio osmrtnice u ‘Slobodnoj‘ i tek kad sam vidio da nema nikog ‘ko bi odgovarao majci ‘susjeda Ante‘ postalo mi je jasno da je riječ o prijevari", ustvrdio je M. 

"Svima nam se dogodi da s vremenom i zaboravimo neke ljude koje površno poznajemo ili smo ih sretali tek u prolazu. Par dana od toga ispričam priki taj događaj i zamislite, opisao je istog tog lika u dlaku prije nego sam mu i rekao kako izgleda. Napominjem, opis se kompletno podudara s ovim iz vašeg članka. Njemu je prije par mjeseci taj upao s istim pitanjem ‘al‘ me se ne sićaš‘ i mic po mic na kraju zatražio nešto novca za bolesnu majku. To je bilo kod trafike blizu Pazara, dakle, u samom centru grada. Ovaj ga je odmah skužio jer živi na takvom mjestu di moraš znat svakog susjeda, a ovog je prvi put vidio", kaže M.

"Znači da je lik uporan, pojavljuje se svugdi i vreba", poručuje M. za kraj te upozorava svoje sugrađane na oprez. 

image
Jakov Prkić/Ilustracija/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 23:58