StoryEditor

Jadro na testiranju - kakvu vodu pijemo?

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 17:38

Izvor rijeko Jadro / Božo Vukičević / CROPIX
Na izvoru rijeke Jadro koja napaja 300.000 stanovnika Hrvatske vode započele su kopati 300 metara duboku bušotinu u koju će ubaciti mjerne instrumente za mjerenje kakvoće vode, izvjestio je  Anđelko Drnas, direktor splitskog vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda.

Na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka najavio da će sljedećih godina Hrvatske vode načiniti još tri takve bušotine na Jadru.

- Na području sve četiri dalmatinske županije postoje samo dva uređaja za pročišćavanje pitke vode, u Makarskoj i Omišu, a sva ostala voda do potrošača dolazi izravno s izvora, nakon dezinfekcije, kazao je Anđelko Drnas potkrepljujući svoju izjavu da dalmatinske županije za razliku od europskih zemalja obiluju kvalitetnom vodom.

- Za izgradnju sustava odvodnje Hrvatske vode i resorna ministarstva godišnje izdvoje do 80 milijuna kuna, izvjestio je Petar Bilač, voditelj Službe za zaštitu voda i mora. Jedan od najvećih takvih projekata je Eko Kaštelanski zaljev, rekao je Bilač te dodao da je pri kraju prva faza izgradnje kanalizacijskog sustava Projekta Jadran koji obuhvaća 47 gradova i općina u priobalju.

U Dalmatinskoj zagori se grade posebni sustavi odvodnje uz rijeku Cetinu, a uređaji za pročišćavanje otpadnih voda već su izgrađeni u Trilju i Sinju, a u Vrgorcu je pri kraju gradnja.

Duška ČOLOVIĆ/EPEHA

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 16:59