StoryEditor
SplitNAJEZDA GAMADI

Građani šokirani napadom štetočina na njihov kvart: Što se zbiva?! Ulice su nam pune žohara i mrtvih štakora!

25. travnja 2020. - 13:25
Stanovnici Splita 3 posljednjih su dana šokirani brojem uginulih štakora na ulicamaZvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Stanovnici kotara Split 3 posljednjih su dana šokirani većim broj uginulih štakora na ulicama svoje četvrti.

Obratili su nam se za pomoć jer već dugo muku muče ne samo sa štakorima i miševima, nego i s crnim žoharima, no nikako ne mogu do kraja riješiti ovaj problem. Pišu, tvrde, već godinama na sve moguće nadležne adrese, no najezdi štetočina se još uvijek ne nazire kraj.

– Već nam je kap lagano prelila čašu, pucamo po šavovima, ne znam što se događa s ovim kvartom. Doselili smo se prije 15 i pol godina, gotovo svakoga ljeta vodimo bitku sa žoharima, iako smo na visokom, petom katu. Pokušali smo sve, no bez uspjeha. U više navrata imali smo dezinsekciju čitavog portuna, no to su toliko izdržljive životinje da nismo uspjeli riješiti problem. Gotovo sve susjedne zgrade bezuspješno vode iste bitke, valjda je vrijeme da se nešto poduzme na višim razinama. Djeca, kada se igraju u našoj ulici, kažu kako i tu ima dosta žohara. Isto je i u Ulici Ruđera Boškovića. Očito je da mi kao stanari ne uspijevamo to riješiti jer nije problem samo u našim cijevima, tko zna gdje su im sve legla. Kap mi je prelila čašu kada mi je dijete prošloga tjedna izvelo psa u šetnju i našlo dva mrtva štakora. Pa gdje mi živimo? Ovo je kvart u kojem ima i puno apartmana, stanova u najmu, zar smo zaista prepušteni sami sebi? Kome se obratiti? – uznemirena je naša čitateljica iz Getaldićeve ulice.

image
Antonin Burat/AFP

Iz tvrtke “Cian” tvrde kako u slučaju pojave žohara na javnim površinama, recimo iz kanalizacijskih šahti, na teren izlaze po dojavi komunalnih službi, što znači da građanima baš i nema smisla zavrtjeti njihov broj čim ugledaju mrske životinje. Umjesto toga, trebali bi kontaktirati gradski kotar ili gradsku upravu, Odjel za komunalne poslove, koji će dojavu – jer takva je procedura – proslijediti “Cianu”. Ako ih, pak, primijetite u svome stanu ili portunu, obratiti se treba upravitelju zgrade.

Korona usporila deratizaciju

Što se mrtvih štakora na Splitu 3 tiče, Robert Zidar, direktor Službe za sanitarnu zaštitu u spomenutoj tvrtki, kaže kako je njihova pojava očekivana jer je prije svega nekoliko dana dovršena deratizacija.

– Zbog okolnosti izazvanih koronavirusom posao se malo otegnuo, no deratizacija je dovršena, i građani bi, ako i kada primijete uginule štakore u kvartu, trebali nazvati “Cian”, i naravno, ne dirati ih. Posao je obavljen temeljito i profesionalno i građani, nakon što pokupimo mrtve glodavce, s njima više ne bi trebali imati problema – zaključuje Zidar.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 19:23