StoryEditor
SplitJEDNOM U 20 GODINA

Dođite u Zvjezdano selo Mosor i pogledajte kako to izgleda kada se Jupiter i Saturn ‘stisnu‘ jedan uz drugoga...

Piše PSD
20. prosinca 2020. - 17:52
Duje Klarić/Cropix

Ovog ponedjeljka neće samo započeti novo godišnje doba, već će, ako meteorološki uvjeti to dopuste, odmah po zalasku Sunca biti vidljiva i "velika konjunkcija" planeta Jupitera i Saturna, najavljuju iz Zvjezdanog sela Mosor.

Ta dva fotogenična planeta će se prividno naći na vrlo malom međusobnom razmaku, jednakom petini promjera punog Mjeseca. Takvi susreti Jupitera i Saturna na nebu Zemlje se događaju približno jednom u svakih 20 godina, no na ovako malim razmacima se ti planeti nađu puno rjeđe od toga.

- Primjerice, sljedeća konjunkcija koja će ih dovesti na ovako mali prividni razmak, dogodit će se tek 2080. g. Konjunkcije se vide stoga što se Zemlja i dva druga nebeska tijela nađu približno na istom pravcu.

Jupiter i Saturn će u vrijeme najvećeg prividnog približavanja ovog ponedjeljka zapravo biti razmaknuti oko 735 milijuna kilometara.

image
Zvjezdano selo Mosor/Ilustracija

Udruga Zvjezdano selo Mosor organizira javno promatranje teleskopom ove zanimljive pojave s terase zvjezdarnice u Gornjem Sitnom.

- Kako bi sve prošlo u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, provodit ćemo ga u više intervala od po 15 minuta, a promatranju će odjednom moći prisustvovati najviše 25 osoba.

Promatranje će započeti u približno 16.30 h, ubrzo po zalasku Sunca, a potrajat će dokle god Jupiter i Saturn ostanu vidljivi iznad obzora. Za sve je obavezno korištenje zaštitnih maski za lice.  U slučaju da nebo bude oblačno, promatranje se neće održati - najavljuju organizatori.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 13:24