StoryEditorOCM
Splitmetla

Direktor dao splitsku peškariju u najam poznatom ugostitelju, Đerek mu poručila da ne može tako: Mora biti natječaj!

Piše Split SD
9. lipnja 2023. - 11:24

Za korištenje prostora Peškarije u popodnevnim satima, gdje je nedavno otvoren Festival dalmatinske gastronomije by Noštromo, ipak će se raspisati natječaj. 

Za Dalmatinski portal otkrila je to Maja Đerek, pročelnica za gradsku imovinu, a reagirao je već i direktor "Parkova i nasada" Siniša Gašparević koji je izdao suglasnost Noštromu na 30 dana. 

Podsjetimo, nakon otvorenje spomenutog festivala užarile su se društvene mreže gdje se problematiziralo što je prostor dan restoranu Noštromo bez javnog natječaja na tri mjeseca. 

Gastro ponuda na Peškariji ‘zapalila‘ društvene mreže: sporna je cijena najma, direktor ‘Parkova‘ sve objasnio

- Jučer sam putem medija, točnije putem Dalmatinskog portala saznala za problematiku korištenja prostora objekta Peškarije od strane restorana Nostromo, a za svrhu održavanja manifestacije. Ribarnica, iako u vlasništvu Grada Splita, nije na upravljanju Upravnog odjela za gradsku imovinu, kojem sam na čelu, već je pod upravljanjem  Parkova i nasada. No, budući da se radi o objektu u vlasništvu Grada Splita na njega se primjenjuje Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora - krenula je.

image

Siniša Gašparević i Zlatko Marinović

Duje Klarić/Cropix

Još jučer je kontaktirala Gašparevića te ga uputila da po zakonu taj prostor može biti maksimalno 30 dana u korištenju bez javnog natječaja, za potrebe održavanja festivala ili ovakve manifestacije, kao što je trenutačno slučaj.

Međutim, objašnjava, za korištenje prostora preko 30 dana postoji zakonska obveza da se javni natječaj raspiše.

- Direktor Gašparević je odmah prihvatio zakonsko rješenje te izdao nalog pravnoj službi društva "Parkovi i nasadi", kao nadležnoj i odgovornoj, za provedbu. Već jutros je izdana suglasnost restoranu Nostromo za korištenje prostora samo do 30 dana, sukladno zakonu, a uskoro će biti raspisan javni natječaj - koncizna je Đerek.

image

Festival dalmatinske gastronomije u organizaciji Zlatka Marinovića, vlasnika restorana Noštromo, svečano je otvoren nekidan, ali izazvao je veliku buru

Duje Klaric/Cropix

Pročelnica već ima i rješenje za slične situacije.

- Ubuduće će se ovakva problematika rješavati novom Odlukom o zakupu koju je Upravni odjel za gradsku imovinu izradio, a koja je prošla postupak e-savjetovanja od 30 dana te će, sukladno Zakonu o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kao lex specialis u ovom slučaju, uskoro biti stavljena na Gradsko vijeće - najavila je za Dalmatinski portal.

U tom prijedlogu odluke je kao pročelnica inzistirala da su sve gradske tvrtke, koje upravljaju nekretninama u vlasništvu Grada Splita, dužne raspolaganje prostorima odnosno tekst natječaja za zakup dati najprije na uvid nadležnom Upravnom odjelu za gradsku imovinu. 

- Tako će biti ostvarena najveća moguća transparentnost kada su u pitanju prostori kojima upravljaju gradske tvrtke i kako bi se ostvarilo jednako postupanje s gradskom imovinom - odlučna je.

Zahvalila se odgovornim građanima i novinarima na ukazanome. Pozvala je sve građane da se kod sličnih dvojbi obrate nadležnom gradskom odjelu kojem je na čelu. 

- Svakako pozdravljam veliki interes za ovu tematiku nekad vladajuće političke stranke, a u čijem mandatu je pojam javnog natječaja bio potpuna nepoznanica. Nažalost, svakim danom raste broj takvih novootkrivenih nezakonitosti, a koje će biti prezentirane javnosti, ali i pravosudnim institucijama. Lijepo je vidjeti da je u ovom relativno kratkom periodu od kada sam pročelnica ostvaren ovoliki napredak u njihovom poimanju javnog dobra - bocnula je HDZ koji je reagirao nakon medijskih napisa o davanju Peškarije u zakup restoranu Noštromo bez natječaja.

Podsjetimo, na otvaranju manifestacije na Peškariji je bilo jako puno vijećnika Centra, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, a njihov vijećnik Igor Skoko je objavio sve na Facebooku.

image

Na otvaranju je bio i gradonačelnik Puljak

Duje Klarić/Cropix
image

Lana Pavić i Ivica Puljak u Noštroma

Duje Klarić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:20