StoryEditorOCM
Savjetiuspjeh zajamčen

Za najbolju salatu od kupusa ne zaboravite ovaj ključni korak. Neće biti žilava i dulje će ostati hrskava, a tek okus...

Piše Spiza SD
23. svibnja 2023. - 11:14

Salata od kupusa klasik je kojeg se ne možemo zasititi, osobito sad kad je u sezoni mladi kupus. Dobro pripremljana salata od kupusa lako će baciti u sjenu bilo koju drugu salatu punu fensi sastojaka, a također će pomoći da se sasvim skromno glavno jelo prometne u jako fin ručak. Međutim, sa salatom od kupusa treba biti oprezan. Lako je zeznuti stvar i dobiti masu koju je teško žvakati ili je tako bezukusna da samo stvara gnjavažu. Jednako tako, pretjera li se pri dodavanju ulja, octa i začina, sve skupa može postati jednako nejestivo.

Kako napraviti najbolju salatu od kupusa? Nemoguće je reći, jer svatko je radi po svom ukusu - jednima je draža od bijelog, drugima od cevenog kupusa, neki vole ubaciti dodatke poput rajčica, sira, sjemenki i slanutka, drugi dodaju samo mrkvu i luk, treći ni to. Jedni kao začin koriste ocat i ulje, drugi umake na bazi majoneze... Svatko će sam osmisliti svoju dobitnu kombinaciju, no kad je riječ o pripremi, postoje savjeti koji će pomoći. Itekako.

Ponajprije, potrudite se kupus što ravnomjernije i sitnije narezati ili ga naribajte. Čim ste gotovi s poslom, neizostavno otklonite višak vlage, kako bi salata dulje ostala hrskava. Da biste to učinili, u narezani kupus dodajte otprilike žlicu soli — ili kombinaciju soli i šećera — i ostavite 5 do 10 minuta da odstoji. Zatim ocijedite tekućinu koju je kupus pustio. Ovaj korak ujedno osigurava da salata ne bude previše tvrda i teška za žvakanje.

Salata je sad spremna za dodavanje začina, a kako ne biste pretjerali, isprobajte ovaj trik. Ulje i ocat, odnosno kombinaciju na bazi majoneze kojom planirate začiniti salatu, najprije izmiješajte u odvojenoj posudi pa zatim dodajte nekoliko žlica u salatu. Promiješajte pa procijenite koliko još treba dodati. Lakše je dodati još koju žličicu nego u startu pretjerati pa završiti sa salatom koja je razmočena i zalijepljena u grudu. Ako nemate povjerenja u vlastiti okus, znat ćete da je preljeva dovoljno kad je salata vlažna, ali još uvijek rastresita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 14:32