Koliko dugo kuhate brokulu, cvjetaču i kupus? Dok nisu mekani? Ah, joj, jako griješite.
Povrće iz porodice krstašica, kao što su spomenuti brokula, kupus, cvjetača, ali i kelj te kelj pupčar, osim flavonoida antocijana i karotenoida sadrže i spojeve sa sumporom (glukozinolate i metil cistein sulfoksid) za koje je utvrđeno kako imaju fungicidno i antibakterijsko djelovanje, a u zadnje vrijeme se sve više dokazuje i njihova antikarcinogena aktivnost te kemoterapijsko djelovanje.
Međutim, studije pokazuju kako kuhanje znatno smanjuje količinu glukozinolata - nakon kuhanja duljeg od 25 minuta ona može pasti za čpak 77 posto. Kuhanje na pari, kratko prženje ili priprema u mikrovalnoj nemaju, kako se čini, bitan utjecaj na razinu ovih korisnih spojeva. Stoga ih kuhajte kratko ili ih pirjajte, a kupus i cvjetaču što čerće konzumirajte sirove.
Imajte na umu i da se spomenuti spoj smrzavanjem uništava, pa ako za krstašicama posežete u nadi da će vam popraviti zdravlje, izbjegavajte smrzavanje - bolje ih je jesti i tri dana zaredom nego zamrzavanjem uništiti ono najdragocjenije u njima.