StoryEditorOCM
Receptišarena i kremasta

Volite li ‘kripne‘ salate, ova bi vam mogla postati omiljena: neki tvrde da je bolja čak i od francuske i od ruske!

Piše Spiza SD
3. lipnja 2023. - 08:10

Volite li više francusku ili rusku salatu? Odgovor biste mogli promijeniti kad čujete za treću verziju kripne salate s krumpirima, kiselim krastavcima, graškom, mrkvom, bogatim preljevom i drugim divotama koji nam stiže iz - Poljske. Sałatka jarzynowa je šarena, kremasta i lijepo hrskava, a u matičnoj je zemlji nezamjenjiv sastojak svake fešte. Treba li uopće spominjati da Poljaci tvrde da je bolja i od francuske i od ruske? Neki će čak reći i "zajedno".

Takvi vjerojatno ipak malo pretjeruju, jer svima nam je poznato koliko su dobre njene slavnije rodice, koje su, uostalom, i nadahnule poljskog gurmana koji ju je osmislio. Još uvijek traju rasprave je li kao inspiracija poslužila francuska ili ruska salata, ali to zapravo nije ni važno jer pitate li nas, sve tri su odlične.

Što se tiče sastojaka, nezaobilazni su jaja, korjenasto povrće i majoneza, a često se dodaju grašak, kiseli krastavci i - jabuke. I to one kiselkasto trpke, što ovoj salati daje hrskavost i osvježavajuć okus. Među dodatne sastojke spadaju šunka, haringa, pileća prsa, kiełbasa narezana na kockice, marinirani šumski šampinjoni, poriluk, kukuruz, mahune, kapari i začinsko bilje poput peršina i kopra, dok neki vole dio majoneze - ili čak cijelu - zamijeniti kiselim vrhnjem ili jogurtom. 

Poslužiti je možete kako se to radilo tradicionalno: kao predjelo ili njegov dio, uz platu s narescima i pritom obavezno servirati rashlađenu votku, a možete je jesti samostalno, kao lagani obrok ili vam može poslužiti kao prilog pečenom mesu ili ribi. Recepata za sałatku jarzynowu ima zaista u izobilju (i, naravno, svaki je "pravi" i "najbolji"), a mi smo izdvojili jedan koji nam se osobito svidio. 

Sałatka jarzynowa

Sastojci:

450 g graška
350 g krumpira
200 g kiselih krastavaca
4 jaja
4 mrkve
4 velika kisela krastavca
2 korijena peršina
½ malog korijena celera
½ glavice luka
1 trpka ili kiselkasta jabuka
7 žlica majoneze
7 žlica kiselog vrhnja
1 žlica senfa
½ žličice soli
¼ žličice papra

Priprema:

Skuhajte jaja utvrdo. Operite, očistite i ugrubo narežite povrće pa ga skuhajte.

Luk stavite u zdjelicu pa ga prelijte kipućom vodom, pričekajte 15-ak sekundi pa ga ocijedite i ohladite.Krastavce nasjeckajte i ocijedite. Jabuku ogulite i narežite na kockice.  

Jaja oljuštite, narežite na kockice. Skuhano povrće također. Ubacite ih u zdjelu za salatu, dodajte povrće, kisele krastavce i jabuku te konzervirani grašak i luk. Dodajte i majonezu, kiselo vrhnje i senf.

Posolite, popaprite i sve dobro promiješajte pa rashladite prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:18