StoryEditorOCM
Receptiovako je najbolje

Ova je plava riba zdrava i ukusna, a povoljnija je od tune: evo kako je pripremiti u tavi, bit će ukusna kao s gradela

Piše Spiza SD
23. svibnja 2023. - 07:10

Tko ne voli tunu na žaru? Slasni odresci ove zdrave ribe svima bi nam se trebali što ćešće naći na jelovniku, no, nažalost, tuna mnoge odbija svojom paprenom cijenom. Njena nešto manje cijenjena rodica, palamida, alternativa je kojoj će tek najfinćukastiji pronaći zamjerku - svi mi ostali guštat ćemo u njoj kad god je uspijemo nabaviti. A zašto i ne bismo - nije baš tuna na gradele, ali da se jako lijepo pripremiti, a osim toga je i nutritivno vrlo vrijedna.

image
Duje Klarić/Cropix

Palamida je bogata nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom D, vitaminom A, folnom kiselinom i kalijem, a upravo je idealna za pripremu na tavi. Samo treba znati par caka, a mi i znamo. Sve što će vam za njenu pripremu u tavi - osim, naravno, palamide i tave, trebati su sasvim malo brašna, maslinovo ulje, peršin, češnjak, sol i papar. Ako ćete dodati još i malo ružmarina, neće biti na odmet, ali može i bez njega.

image
Joško Šupić/Cropix

Odreske palamide najprije treba lagano uvaljati u brašno i zatim peći na vrućem ulju. Čim dodajte odreske, smanjite temperaturu na srednju kako se riba ne bi prepekla i presušila. Palamidu je dovoljno peći 4-5 minuta sa svake strane, a sol i papar dodaju se tek na kraju.

image
Shutterstock

Ne zaboravite prije posluživanja začiniti sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom te maslinovim uljem. Za poseban dojam češnjak i peršin pomiješajte s nasjeckanim kaparima i par kapi limunovog soka, dodajte im maslinovog ulja koliko treba da se sve lijepo poveže pa dodajte malo soli. Umak prebacite u zdjelice i poslužite uz ribu tako da ga svatko može izvaditi onoliko koliko želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 22:36