StoryEditorOCM
Receptijednostavno i fino

Najjeftinije što možete kupiti u mesnici lako će postati najukusniji ručak. Do prije 30 godina svi su ovo kuhali, ali...

Piše Spiza SD
17. svibnja 2023. - 14:56

Padne li vam mrak na oči kad uđete u mesnicu, to ne znači nužno da ste vegetarijanac. Možete biti strastveni obožavatelj mesnih jela, ali svejedno zaobilaziti prodavaonice mesa jer vam cijene nisu po guštu. I imate svako pravo, samo nemojte da vam alternativa postanu sumnjivi komadi čudnih deklaracija - radije se uputite kako i u mesnici proći relativno povoljno, a završiti s ukusnim ručkom. 

Trebali biste malo proširiti vidike i početi pripremati jela od komada koje ste do sada zaobilazili jer vam "nisu baš" - mogli bi vas iznenaditi okusom. Recimo, do prije 30-ak godina svi su pripremali juhe od kosti i jela od iznutrica, no u današnje vrijeme to kao da nam više nije dovoljno dobro. Prava šteta.

Od jedne od najjeftinijih stvari (ako ne i najjeftinije) koje možete kupiti u mesnici možete napraviti fantastičan ručak. Istu ćete podcijenjenu namirnicu pronaći i u većim trgovinama, na policama s piletinom. Riječ je, naravno, o jetri. Junjećoj, pilećoj pa i svinjskoj, ako je znate dobro pripremiti. 

Predlažemo vam recept za vrlo jednostavno, a odlično jelo koje funkcionira s bilo kojom od spomenutih vrsta mesa. Izaći će vas siću, a uživat ćete.

Toč od jetre s palentom

Sastojci:

500 g jetre
100 ml vina
3 glavice luka
2 češnja češnjaka 
1 žlica koncentrata rajčice
1 žlica ulja
malo peršina ili timijana
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga na umjerenoj do laganoj vatri prepržite na zagrijanom ulju dok ne postane staklast. Dodajte mu češnjak i pržite uz miješanje. Po potrebi povremeno dodajte malo vode. Kad se luk počne raspadati, dodajte koncentrat rajčice i miješajte dok ne zamiriše.

Dodajte jetru narezanu na komadiće, dobro promiješajte da svi komadići uhvate boju pa zalijte vinom. Pustite da alkohol ispari. Dolijte malo tople vode i pustite da se kratko kuha, dok jetra ne omekša. Pazite da se ne prekuha jer će postati tvrda. Na kraju dodajte sol, papar i nasjeckani peršin ili timijan i poslužite uz palentu 8koju ćete najbolje skuhati po ovom receptu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:27