StoryEditorOCM
Županijaplemenita životinja

U Mirlović Zagori sve je više - magaraca. Uz pomoć države njihov broj stalno raste: ‘Ljudi kupuju mlijeko, sve uspijemo prodati‘

Piše Šibenski.hr
1. travnja 2024. - 13:51

Magarci bez koji su život i rad u prošlim vremenima bili nezamislivi, nakon Domovinskog rata gotovo su nestali iz Hrvatske. Entuzijazmom pojedinaca, ali i poticajima države njihov broj kontinuirano raste. Službeno u Hrvatskoj je nešto više od 6700 magaraca.

U Dalmaciji kojoj je još uvijek neprihvatljiva ideja korištenja magarećeg mesa u prehrani, uzgajaju se uglavnom zbog mlijeka, neki rade i kozmetičke proizvode, a i neizostavna su turistička atrakcija.

Na imanju Burićevih prvo prolazite kontrolu. Ovo je Sky - a ovo je njezino stado. Na pitanje zašto magarci, gazda Šime odgovara kratko i jasno:

- A ljubav, ljubav prema životinjama, nekako su mi se činili najdraži, najljepši izbor, rekao je za HRT Šime Burić iz Mirlović Zagore.

A što je to tako drago kod ovih, uvriježeno je vjerovanje, svojeglavih i teških životinja. Možda upravo baš to, premda u ovom stadu svatko ima svoje ime i drukčiji karakter.

- Olga je najmirnija dopusti jahati. Išla je dva puta, dvije godine zaredom u žive jaslice na Vidicima, i baš je umiljata, nema ni ogrlicu, nema potrebe ni vezati je. Kad se muze, stvarno je meni najdraža, dodao je.

Zapeo je Olgi i naš snimatelj Šime za oko pa ga je upornim gurkanjem, ne mareći što čovjek radi, natjerala na maženje.

Obitelj Burić drži magarce isključivo zbog mlijeka.

- Kupuje ga dosta ga ljudi, kupuje. Mlijeka u jedne magarice bude od četiri do pet, šest decilitara. Svaki dan muzemo tri-četiri magarice. Sve se uspije prodati, otkrio je Šime.

Na ovoj farmi u Radučiću pak mlijeko se prerađuje. U kozmetičke proizvode.

- Tržište je prihvatilo dobro proizvod s magarećim mlijekom iz jednostavnog razloga, jer se već zna da je magareće mlijeko prestižna sirovina. Već se zna da je djelotvornost i dermatološki utjecaj, ali nekako i ta njegova posebnost i da ga nema dovoljno i da je to sirovina u stvari da je njen kapacitet ograničen, objasnila je Brankica Borović iz Radučića.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

29. travanj 2024 12:38