StoryEditorOCM
ŽupanijaDiana Dulibić

U jeku pandemije koronavirusa razgovarali smo s ravnateljicom županijskog Zavoda za javno zdravstvo: Ovaj uređaj nam je zlata vrijedan

Piše Katarina Rudan
15. listopada 2020. - 17:26
Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županijeNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Od početka epidemije koronavirusa na području Šibensko-kninske županije, prema podacima koje smo dobili od županijskog Zavoda za javno zdravstvo, do srijede, 14. listopada, ukupno je testirano 9.528 osoba. Pozitivne testove na COVID-19 imalo je njih 553 ili 5,8 posto od ukupnog broja testiranih.

- Od reaktivacije epidemije u lipnju, bilježili smo 10 do 15 novooboljelih tjedno u našoj županiji. U kolovozu smo bili svjedoci pogoršanja epidemiološke situacije, slično kao i u ostalim priobalnim županijama, zahvaljujući povećanom broju gostiju na našem području, što nije bilo neočekivano. Tako smo u nekoliko tjedana u kolovozu bilježili preko 100 novooboljelih tjedno. Od početka rujna, na ovamo, imamo kontinuirano pad novooboljelih, a u protekla četiri tjedna bilježimo samo 10-15 novooboljelih tjedno. Razlog poboljšanja epidemiološke situacije je u pooštravanju epidemioloških mjera koje je Županijski stožer donio pred više od mjesec dana, zatim u visokoj razini svijesti žitelja Županije, koji su se pridržavali propisanih mjera, kao i u boljoj dostupnosti molekularne dijagnostike u našem Zavodu, gdje epidemiolozi imaju nalaze testiranja u istom danu, te na taj način brzo dolaze do pozitivnih osoba i stavljaju njihove kontakte pod mjere epidemiološkog zdravstvenog nadzora i samoizolacije, kaže na početku razgovora Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

A povod za naš razgovor je to što je Zavod sredinom rujna dobio novi uređaj za testiranje na COVID-19, Real Time PCR, koji je u potpunosti automatiziran što je povećalo kapacitet testiranja na 150 do 200 dnevno i omogućilo da se pretrage završe unutar 24 sata od uzimanja uzorka.

Do 200 testova dnevno

Aparat vrijedan 812.500 kuna, kupljen je novcem kojeg je Šibensko-kninska županija, kao osnivač Zavoda, osigurala rebalansom proračuna. Naime, zbog hitne potrebe Zavoda za nabavom ovog aparata, napravljena je preraspodjela decentraliziranih sredstava koja su bila planirana za rekonstrukciju i dogradnju druge faze zgrade Zavoda za javno zdravstvo, a dijelom iz preraspoređenih decentraliziranih sredstava prvotno namijenjenih Općoj bolnici Šibenik. Nažalost, svjedoci smo da se stanje sa širenjem virusa ne smiruje, pa je u tim okolnostima suvišno govoriti koliko je nabavka ovog uređaja doista bila važna.

- U prvom valu organizirali smo se na način da smo sudjelovali u uzimanju uzoraka, a testiranja na COVID-19 radila su se u Klinici za zarazne bolesti dr. Fran Mihaljević i na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Nakon završetka, uvjetno rečeno, te prve faze epidemije i naš Zavod se osposobio za testiranje. Za potrebe dijagnostike Covid-19 reorganiziran je laboratorij, prostor, oprema te je pojačan rad u smjenama i vikendom. Od 10. lipnja smo počeli molekularno testiranje obavljati u našem Odjelu kliničke mikrobiologije. Radili smo na zatvorenom RT PCR uređaju, koji je za tu potrebu nadograđen i maksimalno smo mogli u jednom danu testirati 50 uzoraka, govori Dulibić.

Sredinom srpnja povećale su se potrebe za testiranjem na području županije, kapacitet tog uređaja nije mogao zadovoljiti sve potrebe i velik broj uzoraka slali su na testiranje u Zavod za javno zdravstvo Zadar i Split, te Hrvatski zavod za javno zdravstvo, što je produžilo vrijeme od uzorkovanja do završetka pretrage i izdavanja nalaza. U šibenskom Zavodu radili su za to vrijeme samo takozvane „bolničke hitnoće“. Testiranja na novom uređaju rade liječnici specijalisti kliničke mikrobiologije, inženjeri laboratorijske dijagnostike i laborantski tehničari na Odjelu kliničke mikrobiologije. Svi su prošli edukaciju, a prošli su i postupak validacije da se može raditi na novom uređaju.

Brzo do kontakata

- Najveći benefit ovog uređaja je, osim što sve radimo sami i u našem laboratoriju, brzina dobivanja nalaza. Kad se uzorci šalju u suradne ustanove gubi se vrijeme na transport, a sada za pozitivan nalaz epidemiolog sazna par sati nakon uzorkovanja i odmah ide u otkrivanje kontakata i stavljanje osoba pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju kako bi se bolest što manje širila, kaže Dulibić.

Dodajmo podatak da je od 10. lipnja, kada je Zavod sam počeo testirati, do ove srijede uzorkovano 6.566 osoba od kojih je 459 ili 6,9 posto bilo pozitivno. Inače, trenutnu epidemiološku situaciju na području županije, u kojoj je u srijedu zabilježen samo jedan novi slučaj oboljenja od COVID-19, Dulibić ocjenjuje zadovoljavajućom. Za to su, kaže, zaslužni svi koji u njoj žive i rade.

- I dalje se ne smijemo opustiti, unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji na području naše Županije. Mjere su već poznate, jednostavne i vrlo efikasne. Zato ostanimo odgovorni, čuvajmo svoje zdravlje i zdravlje drugih. Moram se zahvaliti na vrlo dobroj suradnji i koordiniranom radu županu, Županijskom stožeru civilne zaštite i svim zdravstvenim ustanovama u ovim prilično izazovnim vremenima. Zahvaljujem se OB Šibenik, OBV „Hrvatski ponos“ Knin, Zavodu za hitnu medicinu i domovima zdravlja Šibenik, Knin i Drniš, a posebno bi htjela zahvaliti zaposlenicima Zavoda zbog predanog rada od početka epidemije, naročito našim odjelima epidemiologije i kliničke mikrobiologije, zaključila je Dulibić.

Stiglo cjepivo protiv gripe

S obzirom na to da je preporuka struke cijepiti se protiv gripe, posebno u ovo vrijeme epidemije COVID-19, pošto imaju slične simptome, te interesa građana, šibensko-kninski Zavod za javno zdravstvo ove je godine naručio 15.000 doza cjepiva. Pet tisuća više nego prošle godine.

- Prvi dio cjepiva protiv gripe, 5.400 doza, stigao je u utorak, 13. listopada. Istu količinu očekujemo za dva tjedna, a ostatak početkom prosinca. Od jučer se cjepivo distribuira liječnicima obiteljske medicine i pedijatrima, a prioritetno se distribuira za potrebe cijepljenja štićenika domova za starije i nemoćne, kaže Dulibić.

24. travanj 2024 04:54