StoryEditorOCM
ŽupanijaUDRUGA ‘ŽENA‘ DRNIŠ

Skrb o starijima i nemoćnima: za projekte ‘Sretniju starost‘ i ‘PONOS‘ tri milijuna kuna

Piše PIŠE KATARINA RUDAN
25. listopada 2020. - 08:57

Gotovo tri milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda odobreno je drniškoj Udruzi "Žena" za provođenje dva projekta.

Prvi je "Sretnija starost 2" i nastavak je projekta u okviru Programa zapošljavanja žena "ZAŽELI", za kojeg je odobreno 1.391.200 kuna. Drugi projekt je "PONOS - Podrška Održivoj Neformalnoj Obiteljskoj Skrbi" čiji je cilj unaprijediti socijalnu uključenost starih dementnih osoba i članova njihovih obitelji za kojeg je Udruga "Žena" dobila 1.462.950 kuna.

– Projekt "Sretnija starost 2" traje 24 mjeseca, zapošljava petnaest žena koje će provoditi aktivnosti pomoći u kući za devedeset starih i nemoćnih osoba. Kako se radi o nastavku provođenja ranijeg projekta pod istim nazivom, na kojem je već zaposleno deset žena sada ćemo zaposliti još njih pet. Partneri na projektu su HZZ - Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Drniš. Do kraja mjeseca očekujemo potvrdu Zavoda za zapošljavanje o pet žena s kojima ćemo sklopiti ugovor o radu, a za to vrijeme primamo prijave osoba kojima je pomoć u kući potrebna.

Nažalost, takvih potreba na širem drniškom području ima puno i već nam se prijavilo oko stotinu osoba, tako da ćemo u konačnici najvjerojatnije prijeći projektom predviđenih devedeset krajnjih korisnika – kaže Aleksandra Janjić, voditeljica projekata pri Udruzi "Žena".

Inače, svaka žena radit će osam sati dnevno i skrbiti o najmanje šestero korisnika. Kako se ne bi dogodilo da su osobe koje su prijavljene za pružanje pomoći u kući već obuhvaćene nekim drugim sličnim programom koji se na drniškom području provodi, provjeru obavlja Centar za socijalnu skrb.

– Centar nam, s obzirom na to da sve imaju u svojoj evidenciji, pomaže tako da vidimo komu je pomoć doista potrebna. U projekt se, kao krajnji korisnici, uključuju osobe starije od 65 godina koje su nemoćne i pomoć im je nužna. U pravilu žive same i nemaju u blizini nikoga tko bi im "priskočio "u pomoć – kazuje Janjić.

U pravilu, projektima koje provode Udruga "Žena" Drniš pokriveno je područje nekadašnje drniške općine, što znači osim administrativnog područja samog grada Drniša to su i područja općina Unešić, Promina i Ružić. Najviše je korisnika na širem drniškom području: Miljevcima, Žitniću, Siveriću, Kričkama i ostalim prigradskim naseljima. Za svoj rad žene, kao i na drugim sličnim projektima, primaju minimalac, 3250 kuna neto, te putne troškove.

Drugi projekt "PONOS", koji je - kaže Janjić - pisan još 2018. godine i čekao je na odobravanje pune dvije godine, ima za cilj unaprijediti socijalnu uključenost starih dementnih osoba i osoba koje imaju Alzheimerovu bolest te članova njihovih obitelji kroz razvoj inovativnih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga skrbi o njima.

– Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Šibenik i Šibensko - kninska županija. U okviru projekta zaposlit ćemo četiri gerontodomaćice, a bit će uključeno četrdeset osoba. Prije svega u projekt će biti uključeni članovi obitelji osoba koje su oboljele od spomenutih bolesti ili osoba koje imaju naznake oboljenja.

Želimo pružiti pomoć takvim kućanstvima, jer su uglavnom osobe koje pate od demencije ili imaju Alzheimerovu bolest fizički zdrave, ali gube intelektualne sposobnosti i zato je skrb o njima često dosta teška. Gerontodomaćice će pružati pomoć kroz druženja i čuvanja takvih osoba te će s njima raditi određene vježbe kako bi prevenirali napredovanje bolesti. Uz to, osigurat ćemo edukaciju članova kućanstava koju će provoditi stručnjaci u tom području, pružat ćemo im i psihološku pomoć, a imat ćemo i medicinsku sestru koja će biti na raspolaganju te ćemo održavati razne radionice – govori Janjić.

Dodaje da će uz sve to kroz ovaj projekt imati još jednu inovativnu socijalnu uslugu, a to je takozvana posudionica opreme za polupokretne i nepokretne bolesnike.

– Također, kroz jedan drugi projekt planiramo osigurati multisenzornu sobu koja ima terapijski učinak na osobe koje boluju od demencije i Alzheimerove bolesti. To je jedna inovativna metoda koja se koristi u svijetu, a kod nas postoji samo u Zagrebu. Ako bismo uspjeli osigurati sredstva, Drniš bi bilo prvo mjesto u Dalmaciji s takvom sobom – zaključila je Janjić.

26. travanj 2024 04:46