StoryEditorOCM
Županija25. godina "Oluje"

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti započela budnicom orkestra Oružanih snaga ulicama Knina jutros u 7 sati

Piše Hina/Šibenski.hr
5. kolovoza 2020. - 07:34
Knin, 040820. Povodom 25 godina svecanog obilezavanja Dana pobjede i dom zahvalnosti Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja predsjenik RH Zoran Milanovic urucio je odlikovanja ratnim zapovjednicimaNiksa Stipanicev/Cropix

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja. Središnja svečanost održat će se, u nazočnosti cijelog državnog vrha, tradicionalno u Kninu, no ove godine uz epidemiološke mjere i prvi put u nazočnosti političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Obilježavanje 25. obljetnice oslobodilačke akcije započelo je u Kninu jutros, budnicom ulicama grada u izvedbi Orkestra OS, a nastavit će se u 9,40 sati ceremonijom dočeka Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH na Trgu dr. Ante Starčevića. Slijedi program na kninskoj tvrđavi, potom na Starčevićevu trgu, gdje će na spomenik hrvatske pobjede "Oluja 95."  biti položeni vijenci i upaljene svijeće, te 25 crvenih ruža u spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u VRO "Oluja".  polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik hrvatske pobjede “Oluja 95”. Oko 11,30 sati slijedi program akrobatske zrakoplovne grupe "Krila Oluje". 

Sveta misa za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje u Domovinskom ratu bit će održana u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta a predvodit će je mons. Marin Barišić, Splitsko-makarski nadbiskup. Bez uzvanika i publike, radi epidemioloških razloga odvijat će se svečani koncert na kninskoj tvrđavi u izvedbi Orkestra HRM-e  i klape sv. Juraj HRM. Proslava 25. obljetnice VRO "Oluja" završit će vatrometom u 21,30 sati. 

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata Oluja počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).  Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

18. travanj 2024 00:19