StoryEditorOCM
Županijazabrinjavajući podaci

Primoštenci plaćaju danak zbog zatvorenog hotela Zora: broj turističkih noćenja se prepolovio

Piše Vedrana Stočić
26. svibnja 2023. - 13:05

U nešto manje od pet mjeseci ove godine primoštenska Turistička zajednica ostvarila je 15 265 noćenja što je 56,45 posto u odnosu na 2022. godinu, postotak dolazaka je još manji, Primošten je u tom razdoblju posjetilo 3412 turista što je tek 47,12 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad dolazaka i noćenja rezultat je zatvaranja jedinog primoštenskog hotela Zora. Brojke pokazuju kako su u primoštenskoj Turističkoj zajednici s pravom bili zabrinut jer gubitak noćenja brojit će se u tisućama. Još je poraznija činjenica da je Primošten nakon točno 58 godina izgubio imiđ hotelske destinacije.

Ovih dana pojavile su se informacije da bi se hotel Zora trebao otvoriti 15 lipnja premda nisu izvršena najavljena ulaganja. - Zbog dobrobiti lokalne zajednice i hrvatskog turizma otvorit će hotel- poručuju iz Primoštena dd. Renoviranje hotela Zora i izgorenog bazena sačekat će još neko vrijeme. Odgovorni u Primoštenu dd tvrde da je ishođena potvrda glavnog projekta, a odluka o početku radova na obnovi bit će uskoro donesena i nadaju se potpori lokalne samouprave.

Unatoč svim nedaćama i peripetijama s vlasnicima hotelske kuće u primoštenskoj Turističkoj zajednici očekuju uspješnu glavnu turističku sezonu.

- Na to ukazuju najave glavnih turoperatora i lokalnih turističkih agencija. Prema sustavu e-visitor broj prijavljenih kreveta u Općini Primošten je 9980, i prema trenutnim predviđanjima u glavnoj sezoni tražit će se krevet više. Inače ovogodišnja predsezona je krenula sa Uskrsom, nastavila se preko prvosvibanjskih blagdana do proslave svetkovine Gospe od Loreta i dana Općine Primošten. U predsezoni smo održali tradicionalnu jedanaestu Primoštensku biciklijadu, Izložbu Hrvatske čipke u prostorijama Općine Primošten, te Tradicionalnu 9. Izložbu Primoštenske čipke uz radionicu šivanja u crvi sv. Roka. Dolazak grupa je nažalost ove godine zaobišao Primošten, s obzirom da je Hotel Zora prošle godine u desetom mjesecu zatvorio svoja vrata. –kaže nam direktorica Turističke zajednice Mia Pešić.

U TZ očekuju se i pravi bum vjerskog turizma. Primošten se nalazi na ruti Camino Šibenik, i postao je dio hrvatske i europske mreže.

- Brojni hodočasnici, baš kao i ostali turisti posjećuju i Vidikovac Gaj i spomenik Gospi od Loreta. Ponudu na tom lokalitetu podigli smo na višu razinu, uređena je cesta do Vidikovca, novi parking pa sada posjetitelji mogu dolaziti i autobusima. Na tom prostoru predviđeni su tijekom ljeta brojni kulturna događanja, 6. srpnja na Gaju će pjevati i Gibonni. Već u lipnju počima naš ljetnji program na glavnom trgu Rudina i drugim lokacijama. Bit će klapskih i rock nastupa, večeri Primoštenskog puhačkog orkestra, Cover band večeri, kazališne predstave za djecu...- kaže direktorica TZ.

Sutra, u subotu 27. svibnja, Turistička zajednica u suradnji s Općinom Primošten te Ronilačkim klubom Pongo, ERK Leut Blace, PIK Mornar Split,ronilačkim klub Nautilius Split, i uz podršku i pomoć volontera iz Primoštena te komunalnog poduzeća Bucavac provest će akciju čišćenja podmorja i očuvanja okoliša. Akcija će se održati na području plaže Velika Raduča i Nova riva pod nazivom EKO AKCIJA 2023 "ZA ČIŠĆI I LJEPŠI PRIMOŠTEN. Sudjelovat će 30 ronioca i 10 volontera iz dvije županije: Šibensko – kninska i Splitsko dalmatinska županija. Ista akcija provedena je i prošle godine, pa će se tako na godišnjoj razini moći vidjeti koliko se toga pobaca u more. Iz eko akcije poručuju: važno je otpad ukloniti na vrijeme kao ne bi imao štetne posljedice na more i morske organizme.

19. travanj 2024 16:58