StoryEditorOCM
Županija(ne)jednako pravo na zdravlje

Poznati šibenski liječnik prozvao ministra Beroša: ‘Veći dio naše županije ostaje bez helikopterske hitne službe‘

Piše Zdravko Pilić
4. ožujka 2024. - 13:06

Dr. Miljenko Bura, ugledni i dugogodišnji specijalist ORL-a i plastične kirurgije glave i vrata u KBC-u Zagreb, sveučilišni nastavnik, koji je nakon odlaska u formalnu mirovinu svoju zagrebačku adresu zamijenio onom rodnom, raslinskom, - ne miruje.

Jako je aktivan i društveno angažiran, pa se nakon angažmana oko prometnog rješenja križanja na Šibenskom mostu, oglasio i oko uvođenja helikopterske hitne službe (HEMS), javno prozivajući ministra zdravstva Vilija Beroša. Da podsjetimo, dr. Miljenko Bura, 2014. godine bio je i pomoćnik ministra zdravstva u Vladi RH.

‘MINISTRE BEROŠ, NEMATE PRAVO ODREĐIVATI TKO ĆE SLIJEDEĆIH 7 GODINA IMATI MANJU, A TKO VEĆU ŠANSU DA PREŽIVI OD SRČANOG ILI MOŽDANOG UDARA, ILI PAK, OD STRADANJA U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI OVISNO O DANU ILI NOĆI! JEDNAKO DOSTUPNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA, Ustavna je kategorija koja u našem solidarnom javnom zdravstvenom sustavu treba osigurati zdravstvenu zaštitu na približno jednakom nivou za sve stanovnike Hrvatske.‘ - naveo je dr. Bura na svom Facebook profilu i istakao:

Trajna služba, a ne najam

‘Sada, kada se uvodi helikopterska hitna medicinska služba (HEMS) u cijeloj Hrvatskoj vrlo je važno sagledati da li je ta pokrivenost Hrvatske helikopterima barem približno jednaka. Zapravo se radi o "pilot projektu" u trajanju od 7 godina, a NE USPOSTAVI HEMS-a i kroz to vrijeme unajmljujemo četiri helikoptera i pilote za njih, a medicinski dio ekipe koji će intervenirati sa helikopterima su naši doktori i tehničari. Znači kao što sam i ranije pisao i upozoravao mi sa najmom ne osposobljavamo naše pilote ali niti imamo iskustvo u servisiranju i svemu ostalom oko helikoptera, kako je to bilo odlučeno nakon uspješno provedenog "pilot projekta" prije 8 godina, DA SAMI USPOSTAVIMO I OSPOSOBIMO SVOJE PILOTE I KUPIMO HELIKOPTERE ZA USPOSTAVU TRAJNE SLUŽBE KOJA JE NAJJEFTINIJA.‘ - navodi dr. Bura.

image

 Miljenko Bura

Ivana Nobilo/Cropix

‘Koja je to velika pamet i umijeće raspisati natječaj za NAJAM HELIKOPTERA I PILOTA NISAM USPIO RAZUMJETI MAKAR I PO SLUŽBENOM KONZULTANTU MINISTARSTVA (PWC) JA SAM MEĐU TIM STRUČNJACIMA KOJI TO ZNAJU I ANGAŽIRALI SU MENE I NJEMAČKOG STRUČNJAKA DR. SCHUNKA NA PROJEKTU USPOSTAVE, ALI MINISTAR BEROŠ SE USPROTIVIO NAŠEM ANGAŽMANU, MAKAR SMO "PILOT PROJEKT" 2015. GOD. USPJEŠNO PROVELI, a dr Schunk je više od 20 godina stručnjak i konzultant za uspostavu HEMS-a u Njemačkoj i širom svijeta.

Zašto se ministar usprotivio izboru Price Waterhouse Coopersa? Pa zato što je znao da se ne bi zadovoljili maksimom "BOLJE IŠTA NEGO NIŠTA" i da mu ne bi dozvolili da ovaj SKUPI projekt ide sa ovoliko manjkavosti koliko ih se ispoljava u projektu koji samo što nije počeo. Najprije, ne bi dozvolili da se sve ove "pripreme" oduže na 1,5 godina od izbora konzultanata, već bi sve odradili najduže za 6-8 mjeseci obzirom na iskustvo iz "pilot projekta" i druga iskustva pogotovo dr Schunka koji je više od 20 godina tim bavi.

Skrb ne prestaje sa sumrakom

Nadalje ne bi dozvolili da se odaberu baze za helikoptere koje svojim položajem ne pokrivaju značajan dio teritorija RH, a na drugoj strani baza u Osijeku nalazi se na području gdje je veliki broj bolnica i potreba za HEMS-om je minimalna. Na drugoj strani ne bi dozvolili da najveći dio auto-puta kroz Slavoniju, od Nove Gradiške do Sl. Broda, a i dio prema Požegi i Virovitici nema adekvatnu helikoptersku pokrivenost u okviru "zlatnog sata" i da helikopteri na tom dijelu uglavnom NEĆE INTERVENIRATI. Pogotovo je nedopustivo da helikopteri iz Zagreba i Osijeka NEĆE LETJETI NOĆU kao da baš na tom dijelu promet i svi rizici srčanog i moždanog udara, kao i u saobraćaju prestaju sa sumrakom, do kada su ugovoreni letovi "za vidljivog dijela dana". Tko to razuman može prihvatiti, pa MINISTRE BEROŠ RECITE NAM ZAŠTO POTREBA ZA HEMS SLUŽBOM NA KONTINENTALNOM DIJELU RH prestaje sa SUMRAKOM!‘ - stoji u objavi uglednog liječnika.

image


Dr. Miljenko Bura

Darko Tomaš/Cropix

S druge strane, Bura upozorava, da bez IKAKVE POKRIVENOSTI na ovaj način ostaje cijela Zadarska županija, veći dio Šibensko-kninske županije ali i pola Ličko senjske županije. Sve su to područja sa dosta otoka, slabom naseljenošću i starijim stanovništvom u Lici, Zagori i na otocima koje će zbog toga ostati bez USTAVOM ZAGARANTIRANE JEDNAKE DOSTUPNOSTI ZDRAVSTVENIH USLUGA.

Potpisivanje peticije i ustavne tužbe

Stoga dr. Bura poziva na akciju. - ‘ŠTO NAPRAVITI BUDUĆI DA SE RADI O SLIJEDEĆIH 7 GODINA KADA ĆEMO SVI MI NA NAVEDENIM PODRUČJIMA, A ONDA I NAJVEĆI DIO MEĐIMURJA BITI BEZ TE HELIKOPTERSKE MEDICINSKE POMOĆI? SMATRAM DA MORAMO POKRENUTI POTPISIVANJE PETICIJE ZA UVOĐENJE JOŠ NAJMANJE 2 HELIKOPTERA, KAO I 24-SATNU POKRIVENOST, ALI I PODNIJETI USTAVNU TUŽBU ZBOG USKRAĆIVANJA PRAVA NA JEDNAKO DOSTUPNU ZDRAVSTVENU ZAŽTITU ČIME NAS SE DOVODI U NERAVNOPRAVAN POLOŽAJ I USKRAĆUJE USTAVNO PRAVO!

Pozivam sve udruge koje se bave ovom problematikom (Kordinaciju udruga u zdravstvu, Helikopterima liječnici pomažu, Otočni sabor, različite druge udruge pacijenata, različite udruge i organizacije ranjivih skupina ...Maticu umirovljenika) ali i parlamentarne i neparlamentarne stranke da nas u tome podrže, kao građane koji se bore za svoje pravo na zdravlje, jednako dostupno na cijelom teritoriju Hrvatske!

26. travanj 2024 13:43