StoryEditorOCM
Županijamukotrpna borba

Požar kod Zatona je lokaliziran, no još uvijek nije ugašen: na terenu ostaje dežurati 26 vatrogasaca s devet vozila

Piše Hina
16. srpnja 2022. - 23:01

Požar kod Zatona je lokaliziran, ali nije ugašen pa na terenu ostaje dežurati 26 vatrogasaca s devet vozila.

"Požar je lokaliziran u petak u 21 sat, ali nije proglašen ugašenim. Na terenu je još 26 vatrogasaca i devet vozila koji će ostati noćas dežurati na tom području", izvijestili su u subotu iz Županijskog centra 112. 

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su kako je najveći ovogodišnji požar, koji je izbio na području Šibensko-kninske županije, kod Mrdakovice, proglašen lokaliziranim u petak, 15. srpnja u 21 sat.

Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture na trenutno procijenjenoj površini oko 3.300 hektara između Vodica, Zatona i Rasline.

Na intervenciji gašenja požara u petak tijekom dana sudjelovalo je 56 vatrogasaca sa 22 vatrogasna vozila te jedan protupožarni zrakoplov Air tractor.

Tijekom gašenja, vatrogasac iz DVD-a Sigetec je ozlijedio ruku te mu je pružena hitna medicinska pomoć.

Navečer su postepeno otpuštane preostale snage iz Primorsko–goranske, Karlovačke i Zagrebačke županije, a tijekom jutra očekuje se otpuštanje snaga iz Koprivničko–križevačke županije te JVP Ivanić Grada iz Zagrebačke županije koji su još ostali na požarištu.

Pored navedenih snaga, na intervenciji su i vatrogasci iz IVP Šibenik i IVP Split. Tijekom noći, na požarištu je angažirano ukupno 40 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica. 

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić rekao je da su stožeri Civilne zaštite iz Šibenika i Vodica pripremili te će dostaviti zahtjeve za pokretanje postupka proglašenja elementarne nepogode.

Nakon proglašenja elementarne nepogode, nastavit ćemo s daljnjim procedurama i aktivnostima kako bi građani koji su pogođeni tom velikom nesrećom mogli potraživati određene kompenzacije za izgubljenu imovinu, dodao je.

20. travanj 2024 08:29