StoryEditorOCM
Županija‘PROZIVKA’ U MURTERU

Načelnik iz karantene o popisu zaraženih koji kruži otokom: Pomozimo oboljelima, umjesto da ih gledamo kao kužne

Piše Davorka Blažević
1. travnja 2020. - 18:46

 

 

Na otoku Murteru, koji je prvi u Hrvatskoj završio u kolektivnoj karanteni zbog koronavirusa (naselja Murter i Betina), ovih dana kolaju SMS poruke s popisom zaraženih na otoku.

A kad kod nas čovjek dospije na neku listu – osim onih koje slave izvrsnost, a takvih je malo – odmah kreće i proces njegove stigmatizacije. Upravo to se ovih dana događa iza kulisa pustog, karanteniziranog otoka.

Stigme su prisutne u svim društvima svijeta. Od antike do danas stigma se uglavnom pojavljivala u negativnom kontekstu, a u doslovnom smislu predstavlja “žig utisnut željezom” kao “znak sramote i beščašća”, a njome su obilježavani kriminalci, izdajice, kvarni i prljavi, oni koje treba izbjegavati ili eliminirati. Murterske stigme imaju funkciju obilježavanja onih koje je tamo koronavirus pogodio, pa ih se smatra opasnošću za ostale, nezaražene.

Sve više zaraženih

A kako vrijeme prolazi, na Murteru je sve više oboljelih. Ovog trenutka, prema priopćenju Županijskog kriznog stožera, u šibensko-kninskoj regiji ukupno je 29 oboljelih, a od toga je čak 20 Murterina!

– Mi smo malo mjesto, s oko 1500 stanovnika, imamo sto grupa na društvenim mrežama i takve vijesti prošire se začas. Dosta je da jedan čovjek pošalje drugome poruku s listom zaraženih. U jedno jutro ta je poruka već razmijenjena de facto među svim stanovnicima Murtera – kaže načelnik općine Toni Turčinov, koji se i sam testirao, i u trenutku našeg razgovora još je čekao rezultate.

– Poručujem svojim sumještanima da ne treba nikoga stigmatizirati jer ti ljudi nemaju sifilis, nisu zaraženi na neki prljav i nečasan način, i ne treba ih ovako diskriminirati. Kao što su oni danas na tom popisu, mogao je biti i bilo tko od nas, jer je ovo mala sredina, međusobno svi kontaktiramo i potencijalno smo svi mogli biti danas bolesni. Ali – napominje Turčinov – dobro je znati tko je pozitivan na virus i tim ljudima treba pomoći, a ne ih stigmatizirati.

Turčinov spominje i slučaj mladića koji je, navodno iz samoizolacije (a pokazat će se da u samoizolaciji nije ni bio), otišao u Tisno na poštu kako bi poslao paket, i time i sebe i druge izložio opasnosti od zaraze.

Učinili dobro

– Sad svi hoće znati njegovo ime, ali zašto, čemu?! Pa to je dečko od 21-22 godine, koji još misli “pubertetskim mozgom”. Možda ima curu, možda joj je nešto htio poslati, pa ne treba ga zato sada izvrgnuti javnom linču – kaže načelnik, uzgred optužujući i medije za nerijetko predimenzioniranje činjenica.

– Broj zaraženih na otoku pokazuje da smo učinili dobro kad smo proglasili karantenu. Mislim da smo mi u Murteru pet koraka ispred drugih, i u bolesti, i u mjerama koje se primjenjuju na suzbijanju zaraze. Ne treba informacije o zaraženima skrivati, neka se zna tko su pozitivni na virus, kako bi i mi ostali znali s kim smo imali kontakte i koliko i sami predstavljamo moguću opasnost za svoje okruženje. Dakle, pomozimo tim ljudima umjesto da ih obilježavamo kao “kužne”. Budimo jaki, pametni i korektni jedni prema drugima, i što budemo pametniji i discipliniraniji brže ćemo izići i iz karantene i epidemije – apelira Turčinov na svoje mještane.

Iz Murtera poručuje Nacionalnom kriznom stožeru da se ubrzaju testovi na koronavirus jer će to svima, napose u manjim mjestima, najviše pomoći. Do tada, što manje stigmi na onima kojima je ionako dovoljno teško jer je u pitanju zdravlje i život, njih i njihovih najbližih. Društvene stigme su otrovno sjeme koje nikad nije donijelo zdravog ploda.

20. travanj 2024 04:38