StoryEditorOCM
Županijasvima u srcu

Književne večeri već su 16 godina središnji događaj Kijevskog lita

Piše i snimio Joško DADIĆ
23. srpnja 2018. - 16:16

Već šesnaest godina u Kijevu se održavaju Književne večeri, kao središnji događaj Kijevskog lita. To je postalo istinski brend, najviše zahvaljujući Branku Bajanu Jali - kazala nam je Lidija Slavić, općinska načelnica, uoči početka fešte koja je započela u subotu navečer, a potrajala sve do zore.

Feštu je organizirao Branko Bajan Jale (55), umirovljeni radnik vranjičkog Salonita, dragovoljac Domovinskog rata, koji je više godina radio i kao kijevski poštar, a član je KUD-a "Dinara". Književna večer održana je na izvrsnoj otvorenoj pozornici u zaseoku Bajani, nedaleko od Bajanove rodne kuće, malo ispod župne i obnovljene crkve sv. Mihovila, koju su četnici srušili 1991. godine.

Večer su pohodili Kijevljani koji žive u pitoresknom mjestu, ali i mnogi iz Zagreba, gdje ih danas živi više od 3500. Dakako, bili su i oni koji žive u Kninu, ali i prijatelji iz Vrlike, Šibenika, Sinja, Splita i Kaštela.

Na Književnu večer stigli su i Kristina Križanac, gradonačelnica Sinja, Marko Jelić, gradonačelnik Knina, te Vedrana Požar, predsjednica kninskog Gradskog vijeća. Kao izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića stigao je Goran Ercegovac. Program je vodio Ante Nadomir Tadić Šutra, književnik i skladatelj, rodom iz Otoka.


To se ne propušta


– Ovo je predivna večer, koju bez obzira na druge obveze ni u snu nisam mislila propustiti. I pokazalo se da sam bila u pravu, jer su naši prijatelji, na čelu s Jalom, opet napravili predivnu večer – kazala nam je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac.

S njom se složio i Marko Jelić, gradonačelnik Knina:
– Ovo što već godinama rade Kijevljani zaista je događaj kojem se jednostavno treba prisustvovati. I dakako, uživati u odličnoj pjesmi, odličnim stihovima, te odličnom druženju. Na tome hvala Jali, Lidiji, ali i svim ostalim Kijevljanima uključenim u organizaciju Književne večeri – istaknuo je Marko Jelić.

Književna večer je zaista bila u izuzetnom ambijentu, održana među starim kućama zaseoka Bajani. I na odličan način. Između nastupa pjesnikinja i pjesnika nastupali su i KUD-ovi, pivači, guslari i diplari. Svi uz buran pljesak publike.

Goran Ercegovac, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, pozdravio je sve nazočne, te rekao da Bandić nije mogao večeras doći zbog ranije preuzetih obaveza. Ali:

– Gospodin Bandić mi je kazao da svima uručim pozdrave, uz obećanje da će iduće godine biti tu s vama, i da će u svakom trenutku pomagati Kijevo.

A riječ za kraj ovoga teksta zaslužio je svakako Branko Bajan Jale.
– Mislim da ćemo s Književnim večerima i Kijevskim litom nastaviti i ubuduće, zajedno s našom Lidijom. Organizaciju nam je pomogao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji zbog obaveza nije uspio doći, ali je poručio da će uvijek, kao i dosad, biti uz Kijevo. I mi mu vjerujemo i zahvaljujemo – kazao nam je Branko Bajan Jale.


ZASLUŽNI
Tko je sve nastupio
Na Književnoj večeri nastupili su književnici iz Kijeva, Knina i Zagreba Krešimir Bagić, Stipe Grgas, Miljenko Bunjac, Kemal Mujčić Artnam, Stipan Matoš, Ankica Svirač, Barbara Šafarić, guslar Dane Jurić, KUD Dinara-Kijevo, Pivači iz Promine, Pivači župe svetog Mihovila Arkanđela iz Trilja.
Glavni organizator je Branko Bajan Jale, suorganizator Općina Kijevo, generalni sponzor Grad Zagreb, te sponzor Ministarstvo branitelja i Šibensko-kninska županija.


STIPAN MATOŠ
Dođite u Kijevo!
Stipan Matoš, idejni začetnik Književnih večeri, koji su preteča Kijevskog lita, naglasio je:
– Stvarno sam počašćen biti ovdje. Hvala vam svima. Kijevo je svima nama u srcu, uvijek mi je radost ovdje doći, kod prijatelja Jale, koji s ovih prekrasnih vidika zove cijeli svijet: Dođite u Kijevo! Jer, ovdje su ljudi i ovdje je radost.


BILI CVITAK
Ovacije Barbari Šafarić
– U Zagrebu sam nekakav profesor, u Zablaću sam pomoćni radnik u apartmanskom naselju, jedino sam u Kijevu pjesnik – poručio je s pozornice Stipe Grgas, dok je prijateljica Kijeva, Imoćanka nastanjena u Zagrebu Barbara Šafarić zajedno s publikom zapjevala 'Bili cvitak'. Zaslužila je ovacije.

19. travanj 2024 10:56