StoryEditorOCM
ŠibenikSimpozij Iluminovizija - strategija svjetla

Zašto Šibenik predstavlja samo svoju srednjovjekovnu baštinu, a zanemaruje modrenizaciju i činjenicu da je među prvima u svijetu uveo izmjeničnu struju?

29. lipnja 2017. - 13:47


„Iluminovizija – strategije svjetla“ naziv je mikrosimpozija, kako ga je nazvao organizator: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji sa sekcijom Soba Društva arhitekata Šibenik, koji će se u Šibeniku održati od 1. do 2. srpnja, uz podršku Ministarstva kulture.


-Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada sebe predstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije.

U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija "Iluminovizija – strategije svjetla" pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente „gradskosti“ akcentuiramo, zašto i kako? Usto, simpozij se bavi i fenomenom koji je neposredno vezan za elektrifikaciju, a to je kinofikacija. U suradnji s arhitektima okupljenim u Sobi DAŠ-a mapirati ćemo kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije – ističu organizatori.

U Udruzi za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja također ističu kako je namjera projekta Iluminovizija potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i suradnju raznih profesija koje se bave odnosom prema okolišu, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.

Ovaj zanimljivi „mirkosimpozij“ počet će u subotu u 9. 30 sati šetnjom Šibenika uz vodstvo Jure Kneževića, mag. ing. arhitekture, koji će sudionike skupa upoznati s osnovama urbane geneze modernog Šibenika, s naglaskom na djelo Šibenčana Ive Vitića, čija se 100-godišnjica rođenja obilježava ove godine, te na kinematografsku infrastrukturu nestalu iz šibenske gradske jezgre.

Predavanja će se održati od  14 do 18. 30 sati i održat će se u , a održat će se u SHE bio bistrou.
Uvodnu riječ održat će  Sonja Leboš, kustosica programa Iluminovizija, ujedno predsjednica Udruge za interdisciplinarna istraživanja.

Slijedi predavanje Katrine Petter „Kao moljac ka ognju. Kontroverzni odnos umjetnosti, svjetla i javnog prostora“.
Petter će predstaviti razne primjere projekata koji uključuju svjetlo kao glavni element, prateći teme kao što su atmosfera i naracije, spektakl i budnost. U posljednja dva desetljeća sve više i više gradova i regija priređuje festivale svjetla kako bi privukli pažnju turista. To nije neobično kada se uzmu u obzir spektakularne slike i veliki broj ljudi koji ih prati. Ipak, sveprisutnost električnog svjetla u našoj svakodnevici te način na koji ono utječe na našu rutinu, ali i percepciju, navodi na razmišljanje kako je također potrebno naći pomniji, čak i kritički pristup umjetničkom korištenju svjetla, odnosno – uočiti i sjenu. Predavanje će se fokusirati na projekte realizirane u Donjoj Austriji s dodatnim internacionalnim primjerima.

Nagrađivana austrijska Siegrun Appelt održat će predavanje „Sporo svjetlo“ koje se bavi LED iluminacijom s kojom je stigla i nova era operiranja svjetlom. Projekt “Sporo svjetlo / Slow Light” traži načine praktične implementacije teorijskih dostignuća te iskustava umjetničkih, znanstvenih i subjekata, dopuštajući ciljano korištenje svjetla.



Iluminovizija 2017 – moguće lokacije svjetlosnih intervencija u Šibeniku, odnosno postindustrijsko stanje, tema je koju će predstaviti Soba DAŠ.
-Ova prezentacija dat će pregled zapuštenih prostora Šibenika koji uključuju bivše vojne prostore, propale industrijske zone i nedovršene projekte, s naglaskom na njihovo današnje stanje te njihov značaj i položaj u gradskom prostoru – najavljuju iz Sobe.
 
Predavanje Sanje Horvatinčić „Monolit stoji noći svijetao kao ideja“ podsjetit će na nastajanje Spomen-parka strijeljanima pripadnicima antifašističkog otpora na Šubićevcu .

- Jedan je to od brojnih spomeničkih kompleksa nastalih u razdoblju socijalizma u Hrvatskoj, čiji je značaj za razvoj inovativnih strategija upisivanja i medijacije memorije u javnom prostoru zaboravljen uslijed opće simboličke devalvacije i fizičke devastacije mjesta sjećanja na lokalnu antifašističku borbu. Kako bismo ukazali na vrijednost ove iznimne urbanističke i arhitektonsko-skulpturalne cjeline, polazimo od sagledavanja njezine geneze, općih formalno-stilskih značajki i poetičkih predilekcija autora (Z. Kolacio, K. A. Radovani). Pri tom osobit značaj pridajemo propitivanju i nadilaženju konvencionale spomeničke morfologije i otvaranju prostora dijaloškom aspektu memorijalnog obilježja.

Osim što ovime pažnju ponovno usmjeravamo na simbolički značaj povijesnog događaj i značaj očuvanja autentičnog memorijalnog prostora pomnim čitanjem svih komponenti izvornog projekta nastojimo osvijetliti i one simboličke naglaske koji su vremenom izgubljeni. Jedan je od njih i simboličko-funkcionalni element osvjetljenja centralnog plastičkog oblika spomen-parka, koji je činio dio izvorne koncepcije spomeničkog kompleksa – kaže Horvatinčić, asistentica na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, čije je znanstveni rad od 2011. godine usmjeren na istraživanje povijesno umjetničkih, kulturno političkih i antropoloških aspekta spomeničke produkcije iz razdoblja socijalizma.

Nakon predavanja bit će održana i zaključna rasprava, a u 21. 30 sati na Tvrđavi Barone održat će se projekcija filma „Kino otok’ Ivana Ramljaka.

Drugi dan ovog mini simpozija rezerviran je za šetnju do ŠUbićevca kao jedne od mogućih lokacije intervencije Iluminovizije 2017.

Simpozij je besplatan i otvoren za javnost, ali zbog ograničenog broja mjesta organizatori pozivaju zainteresirane slušatelje da se prijave na adresu office@uiii.org.
 

 

05. svibanj 2024 13:50