StoryEditorOCM
ŠibenikRadnička solidarnost

U znak potpore zadarskim kolegama studentska menza otvorila deset minuta kasnije

Piše Tekst i foto: Branimir Periša
22. listopada 2020. - 14:59

Šibenskim studentima restoran na Trgu Andrije Hebranga jučer je započeo s radom deset minuta kasnije umjesto redovito, u podne, zbog tihoga štrajka 'teta u bijelom', koje su se tako solidarizirale s kolegicama i kolegama u Zadru.


Tamošnji zaposlenici Agencije za studentski standard već puni tjedan su u tvrdome štrajku do ispunjenja zahtjeva, budući da s poslodavcem ne uspijevaju postići plaću čvrsto određenu kolektivnim ugovorom. Za to vrijeme studentski obroci stižu izvana, kateringom ugovorenim s tvrtkom "Pleter"' iz sastava poduzeća Hrvatskih oružanih snaga, a kako se čulo, Zadrani imaju i punu potporu studenata, koji su jučer to dokazali tihim prosvjedom 'tetama u bijelom', kako studenti nazivaju vrijedne žene koje im svakodnevno kuhaju. Šibenčane i Zadrane u ovom slučaju povezuje ista organizacija, Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara.
– Razumijemo sindikalne zahtjeve kolega iz Zadra. Prije dvije godine mi smo u Šibeniku prošli isto, doduše u blažem obliku, i uspjeli smo dogovoriti dobar kolektivni ugovor, u kojem je plaća sastavni dio. Zato mi nikako nije jasno otkud i zašto toliki otpor zadarske rektorice Dijane Vrcan da naše kolegice i kolege postignu isto – kazala je Marjana Vrančić, sindikalna povjerenica u Šibeniku. Zahvaljujući na solidarnosti kolegama iz Šibenika, sindikalna povjerenica u Zadru kazala je da je potpora Šibenčana nemjerljiva gesta solidarnosti.
- Prošli su bolje od nas, a bude li im ikad trebalo, bit ćemo uz njih bez ikakvog razmišljanja - izjavila je Velida Matijević. Predsjednik Štrajkaškog odbora Tomislav Kiš također je došao zahvaliti Šibenčanima, istaknuvši da je to možda prvi zabilježeni štrajk solidarnosti u zemlji.
– Poslodavci kod nas rade po načelu "podijeli pa vladaj", i to je na djelu također u Zadru, gdje je od ukupno 36 zaposlenih u štrajku njih sedamnaest. Nažalost, s rektoricom Vrcan razgovaramo jedino preko medija. Ima tu svega i svačega, no ustrajat ćemo do ispunjenja zahtjeva, ili dok ne donesemo drugačiju odluku. Ili ćemo mi to riješiti, ili će sveučilište riješiti nas, poručio je Kiš. Šačica studenata okupljenih pred menzom na Baldekinu odobrava potporu Šibenčana zadarskim kolegama za poboljšanje njihovih radnih i socijalnih prava – kazala je Lucijana Matić.
Imaju, kaže, i većih problema od toga što će podjela ručka desetak minuta kasniti, a to su epidemiološke mjere. Zbog epidemije, u restoranu s 40 mjesta ne smije u isto vrijeme boraviti više od 19-ero korisnika, i to im remeti raspored svakodnevnih obveza, govori ta veleučilištarka.

20. travanj 2024 08:27