StoryEditorOCM
ŠibenikStrah od zaraze

U šibenskoj izdvojenoj ambulanti telefon ne prestaje zvoniti: Svatko tko je prehlađen ili kihne misli da ima koronavirus

Piše Katarina Rudan
23. ožujka 2020. - 14:04

- Od subote, kad je s radom počela izdvojena ambulanta, telefon ne prestaje zvoniti, rekao nam je u ponedjeljak prije podne ravnatelj šibenskog Doma zdravlja Joško Jurić, kad smo ga upitali ima li poziva ili pacijenata koji dolaze u ambulantu namijenjenu osobama koje sumnjaju na zaraženost koronavirusom.

- Do sada nismo imali slučaj dolaska osobe u izdvojenu ambulantu. Kad osoba nazove u telefonskom razgovoru napravi se trijaža na način da ju se upita da li je bila u kontaktu sa zarađenom osobom ili osobom u samoizolaciji, te koje simptome ima. Događa se da sada svatko tko je prehlađen ili kihne misli da ima koronavirus i zato je tako puno poziva. Pošto naš Dom zdravlja pokriva veliko područje, od Pirovca do Rogoznice i Skradina, ljudi su uplašeni i zbog toga se dežurna ekipa ne može "obraniti" od poziva. Kad ih se sasluša i kaže im se da je to obična prehlada, a ne simptomi koronavirusa, lakše im je, kaže Jurić.

Za razliku od šibenske, u drniškoj i kninskoj izdvojenoj ambulanti ipak ima predaha između telefonskih poziva, što je i razumljivo s obzirom na područje koje pokrivaju te broj stanovnika, a time i pacijenata.

Od 0 do 24 sata

- Od kad smo otvorili ambulantu bilo je poziva i nekoliko dolazaka pacijenata u ambulantu, ali oni ne spadaju u epidemiološku kategoriju koju bi trebalo obraditi na način kao da imaju koronavirus. Inače, na našem području za sada nemamo pozitivnih na koronavirus, a osobe koje su zvale ili dolazile do ambulante su uglavnom prehlađene, rekao nam je ravnatelj Doma zdravlja Knin dr. Petar Čagalj.

U ovom trenutku njega više muči problem kako osigurati dovoljnu količinu zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike koje nemaju dovoljno i to pokušavaju riješiti preko Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Dodatni problem im je, rekao nam je dr. Čagalj, i kadrovska ekipiranost jer su mala ustanova s malim brojem izvršitelja.

I u drniškoj izdvojenoj ambulanti vikend je prošao u znaku telefonskih poziva.
- Bilo je mirno i osim telefonskih poziva naših sugrađana i pacijenata, nije bilo potreba za dolaskom u izdvojenu ambulantu. Daj Bože da tako i ostane, rekla nam je ravnateljica Doma zdravlja Drniš, dr. Blaženka Topčić.

Podsjetimo, u petak su počele raditi ambulante za pregled pacijenata pod sumnjom na zaraženost koronavirusom u Drnišu na adresi Josipa Kosora 16, u izdvojenom dijelu zgrade Doma zdravlja, u sad bivšoj ambulanti interne medicine. Kontakt telefon je 022/888-980. U Kninu je izdvojena ambulanta, također u sklopu objekta Doma zdravlja na adresi Kneza Ivaniša Nelipića 1, a kontakt telefon 022/664-041. U subotu je s radom počela izdvojena ambulanta u Šibeniku na adresi Prilaz tvornici 37, u zgradi ambulante ex TEF-a, nasuprot nogometnog stadiona i bivše kuglane Metalac. Kontakt telefon je 091/227 5110, a sve izdvojene ambulante rade od 0 do 24 sata, sedam dana tjedno.

Dodajmo da je ambulanta dr. Sanje Čikara Pleić, koja je do subote bila na adresi Prilaz tvornici 37 u Šibeniku, preseljena i rad nastavila u u zgradi Doma zdravlja u prizemlju zgrade, bočni ulaz.

25. travanj 2024 06:47