StoryEditorOCM
ŠibenikSvečani čin

U povodu 25. obljetnice Vojno redarstvene akcije „Oluja“ odana počast hrvatskim braniteljima

Piše šibenski.hr
4. kolovoza 2020. - 10:41

U povodu obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja župan Goran Pauk i njegovi zamjenici Nikola Blažević i Darija Puljić položili su vijence i zapalili svijeće kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj te kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata zapalili svijeće i položili cvijeće.

Ovim svečanim činom, uz molitvu svećenika i zvuke mirozova, odali su počast svim hrvatskim braniteljima koji su živote dali za domovinu Hrvatsku i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Vijence su položili i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa svojim zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem te izaslanstva udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, HRM-a i političkih stranaka.

Prije 25. godina vojno-redarstvenom operacijom Oluja Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin. Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u vječnom strahu od neprijateljske odmazde, granata koje su danonoćno prijetile, brojnih neuspješnih pregovora i inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij u cijelosti.

U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja. U samo 84 sata vojnoredarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika i kojom je oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oslobađanjem Knina središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj.

18. travanj 2024 18:56