StoryEditorOCM
ŠibenikNacionalni park Krka na Adventuri

U nekadašnjoj Galeriji Matija organizira zabavne i edukativne radionice u sklopu Adventurice

Piše šibenski.hr
5. prosinca 2018. - 13:50

Šibenska Adventura zabavni je program koji će se u iščekivanju božićnih i novogodišnjih blagdana održati od 6. prosinca 2018. do 2. siječnja 2019. Adventske lokacije proširile su se s jedne na četiri, što će staroj gradskoj jezgri udahnuti život i izvan turističke sezone. Osim što će u njoj uživati lokalno stanovništvo, Adventura će privući i brojne posjetitelje iz drugih hrvatskih gradova, ali i one iz drugih država.

Manifestacija ima i ekološki predznak jer je jedina u Hrvatskoj plastic-free. Jednokratna plastika jedan je od gorućih ekoloških problema današnjice, a edukacija, prije svega mladog naraštaja, najbolji je put k stvaranju nekih novih navika, dobrih za Zemlju.

Adventura ima i svoje dječje izdanje – Adventuricu. Edukacija djece i zaštita okoliša idealni su motivi zbog kojih se u taj događaj uključila i Javna ustanova „Nacionalni park Krka", i to ne samo kao sponzor, već i aktivno, u programskom dijelu.

Kao što je radionički program sama srž Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik u ljetnim mjesecima, tako je i na ovom mladom ljetu edukativno-zabavni program za djecu raznolik i sadržajan. Program počinje 7. prosinca u Studiju Galerije sv. Krševana, nekadašnjoj Galeriji „Matija".

U popodnevnim satima bit će održane radionice izrade perlica od staroga papira ili dekorativnih ruža od PVC vrećica. Djeca će se okušati i u izradi pop-up čestitki s elementima reciklaže i božićnih ukrasa od odbačenih predmeta. Svim tim radionicama zajedničko je da udahnjuju život odbačenim predmetima i materijalima dajući im novo ruho i novu svrhu. Nekako se u tome krije i istinski blagdanski duh, na koji u konzumerističkoj svakodnevici ponekad zaboravimo.

Baš kao što je na to Javna ustanova „Nacionalni park Krka" nastojala ukazati i na ovogodišnjem GreenEye Festivalu, velike količine bačene hrane, osim moralnog i ekonomskog, predstavljaju i ekološki problem. Zato smo se Adventuri pridružili i s gastroradionicama pripreme zdrave hrane od lokalnih namirnica: Pazi slatko!, Mućke! i Nature made! Energetske pločice, tradicionalne slatke grickalice i zdravi smoothyji naći će se na blagdanskom stolu Nacionalnog parka „Krka".

Pozivamo djecu i roditelje da nam se pridruže u ovoj adventskoj avanturi, da izrade božićnu kuglu za spas plave kugle na kojoj živimo, uslast prezalogaje i provedu popodne u druženju i veselju. Joy to the World – Radost svijetu!

Detaljan program i raspored održavanja radionica nalazi se na sljedećoj poveznici: http://npkrka.hr/clanci/Adventura-2018/487.html 

 

20. travanj 2024 06:38