StoryEditorOCM
ŠibenikTestiranje u ambulantama

Šibenski liječnici na mukama: ‘Ovo je nemoguća misija, preopterećeni smo. Sve se vrti oko korone‘

Piše Toni Veljača
17. siječnja 2022. - 13:38

Vijest da će se testiranja brzim antigenskim testovima obavljati i u ordinacijama obiteljskih liječnika, očekivano, naišlo je na neodobravanje. Liječnici su i do sada već bili pretrpani poslom, što pregledima što administracijom pa im i nove obveze u vidu testiranja, logično, teško padaju.

Prvi čovjek šibenskog Doma zdravlja, na odluku Ministarstva zdravstva koja je donijeta na preporuku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) gleda kao na dodatan udar na obiteljske liječnike.

- Mogu reći da je ovo jedan dodatan udar na obiteljske liječnike koji su i do sada teškom mukom mogli realizirati sve zadatke koje su postavljeni ispred njih. Konstantno rade prekovremeno u Covid kontejneru, vrše cijepljenje u sportskoj dvorani, testiraju necijepljene građane kako bi mogli ići na posao, dalje da ne nabrajam – rekao nam je ravnatelj šibenskog Doma zdravlja, Joško Jurić.

Tvrdi Jurić da razumije opravdano negodovanje liječnika, ali da će se posao, unatoč nezavidnim uvjetima odraditi maksimalno odgovorno.

- Obiteljski liječnici su preopterećeni, telefoni neprestano zvone. Zapravo, malo koji liječnik ostaje osam sati na svom radnom mjestu, svi rade prekovremeno u svojim ordinacijama. Uz sve to, sada moraju glumiti i epidemiologe. Otud i veliko negodovanje od strane obiteljskih liječnika, međutim, mi smo tu da sve što se stavi pred nas provedemo u djelo – istaknuo je Jurić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Ministarstvo zdravstva, kako je i najavilo, objavilo je detaljne upute za provedbu testiranja, sada slijedi distribucija testova po šibenskim ambulantama.

- Mi smo dobili upute o postupanju u prošli petak, također preuzeli smo i brze antigenske testove. Sada sam slijedi transferiranje testova po ambulantama Doma zdravlja, dok koncesionari trebaju doći predignuti predviđenu količinu. Preuzeli smo 5000 testova, računali smo da ćemo podijeliti oko stotinjak testova po ordinacijama, veće ambulante će dobiti i nešto više. Trebat će nam vjerojatno dva dana da sve testove transferiramo. Za prvu ruku će to biti dovoljno, a bude li potrebe preuzet ćemo i dodatne količine – zaključio je Jurić.

Provjerili smo iz prve ruke kakva je situacija u šibenskim ambulantama. U Domu zdravlja, iznenađujuće, zatekli smo tek nekolicinu ljudi. Gužve nema, za razliku od ambulante Draga, tik do glavnog autobusnog kolodvora.

- Ne znam kako ćemo stići sve obaviti, to je nemoguća misija. Moramo prekidati s poslom i raditi testiranje, sve se vrti oko korone dok su druge bolesti gotovo zanemarene – ističe Danijela Bitunjac, medicinska sestra.

Naglasila je Danijela problem ljudstva, stručnog kadra nedostaje, a uza sve obveze, obavljanje testiranja bit će dodatan udar.

- Odrađujemo veliku administraciju koja nam oduzima jako puno vremena, radimo prekovremeno, znamo nekad i do 22 sata raditi, a sve kako bi stigli i sutra bili na nuli. Nije samo nama takva situacija, većina ambulanta radi na takav način. Telefon stalno zvoni, konstantno. Psihički napori su ogromni – naglasila je Bitunjac.

Upute vezane za testiranje, tvrdi nisu dobili.
- Nikakve upute nisu stigle, kao ni najavljeni antigenski testovi – zaključila je Bitunjac.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Isto su nam potvrdili i u ambulanti obiteljske medicine na Vanjskom.
- Nisu nam dali baš nikakve upute za postupanje, sve što znamo saznali smo iz medija. Na brze antigenske testove još uvijek čekamo, srećom imamo svoje zalihe – istaknula je medicinska sestra iz ambulante.

Hoće li obiteljski liječnici testiranjima smanjiti pritisak na postojeće testne punktove vrijeme će pokazati. Kako god bilo, očekuje ih ogroman posao i još veći napori. Nadajmo se da će izdržati.

23. travanj 2024 14:50