StoryEditorOCM
ŠibenikRezalište kao Banj

Probijeni svi rokovi završetka radova na brodaričkoj plaži; za sve je krivo skupo i egzotično drvo iz Indonezije!?

16. ožujka 2018. - 14:55

Kad je na sjednici šibenskog Gradskog vijeća HDZ-ova vijećnica Zorana Bačelić upitala gradonačelnika Željka Burića što se događa s projektom plaže na bivšem Rezalištu na Brodarici i hoće li radovi "ući u sezonu", vjerojatno nitko nije očekivao da će čuti tako bizaran razlog za zastoj radova na nedovršenoj šibenskoj plaži. O čemu se radi? O skupom egzotičnom drvu!

Natječaj za plažu na Rezalištu je poništen, morao je priznati gradonačelnik. Razlog tomu je što je prispjela samo jedna ponuda, i to čak 40 posto skuplja negoli je bilo predviđeno idejnim projektom. Kako to? Ma kako bizarno zvučalo, za novu brodaričku plažu, nekadašnje ruzinavo rezalište, namjeravalo se koristiti samo najbolje i najskuplje materijale - egzotično drvo koje se trebalo nabaviti iz Indonezije. Samo drvo stajalo je 800 tisuća kuna, s rokom isporuke od minimalno 60 dana!
Sva sreća da nije bilo novca pa se od takve zamisli (prisilno) odustalo.

- Našlo se alternativno rješenje i materijal, a trošak ostaje u okviru projektiranog - kaže gradonačelnik Željko Burić, najavljujući novi natječaj za dovršetak plaže na Brodarici. Već sada je izgledno da ni za ovu sezonu Rezalište neće biti spremno, ali za utjehu, Burić napominje da se radi o "perifernom dijelu plaže što se tiče prometne infrastrukture, pa ako radovi potraju do srpnja, bit će prekinuti do rujna i tek nakon sezone nastavljeni"(!)

Inače, treba podsjetiti da je rok za uređenje plaže na Rezalištu, gdje je radove izvodila domicilna tvrtka "Inovator", bio 1. srpnja prošle godine, s ugovorenom cijenom od 11 milijuna kuna, od čega je milijun kuna bespovratno osiguran iz Ministarstva turizma, a ostalo financira Grad. Osim činjenice da je projekt u startu doživio preinake, za ovakvo kašnjenje radova doista ne može biti racionalnog opravdanja. Još samo da je doista plaža popločana indonezijskim egzotičnim drvom i mogli bismo u antologiju graditeljskih bizarnosti...

Već je jedna, zapravo jedina šibenska gradska plaža - Banj, bila žrtva projektantskog ekskluziviteta, pa su i tamo korištene podne obloge od najskupljeg materijala. Kojega proizvođač ne može proizvesti koliko ga Šibenik treba, svako malo mijenjajući popucale skupocjene obloge. Unatoč tome što se na najatraktivnijoj plaži na Jadranu, jednoj od šest najljepših u Hrvatskoj, službeno otvorenoj 2014., neprekidno troši velik novac za obnovu uništenih podnih obloga, koševa za smeće, rasvjete... nagrađivana, opjevana i preskupa plaža, koja je na kraju koštala gotovo 14 milijuna kuna, posve derutno i zapušteno izgleda. A stara je tek nekoliko godina... Ponekad je doista manje - više.

25. travanj 2024 11:43