StoryEditorOCM
ŠibenikOsnovcima ni lipe

Priča za rubriku ‘Vjerovali ili ne‘: Škola samo što nije počela, a u Gradu se ‘ozbiljno razmišlja‘ o sufinanciranju radnih bilježnica, zbirki zadataka

Piše Marija Lončar
12. kolovoza 2020. - 08:07
Mnogi su roditelji zbunjeni i ne znaju što im je činiti, osim posegnuti u vlastiti džep  ilustracija/Mario Todorić/Hanza Media

Grad Šibenik prošle godine za svoje osnovnoškolce nije potrošio ni lipe kako bi sufinancirao nabavu potrebnih radnih bilježnica, zbirki zadataka, likovnih mapa, atlasa i drugih obrazovnih materijala i pomoćnih nastavnih sredstava bez kojih djeca ne mogu u školu, a nakon što je država osigurala besplatne udžbenike.

Udžbenici će i ove godine biti plaćeni iz državnog proračuna, a hoće li Grad Šibenik promijeniti prošlogodišnju praksu, još se ne zna!

Primiče se sredina kolovoza i do početka školske godine, 7. rujna, nije preostalo još puno, a roditelji šibenskih osnovnoškolaca još ne znaju mogu li i u kojem iznosu računati na pomoć Grada. Škole su već naveliko u postupcima nabave udžbenika, koji bi prvog dana škole učenike trebali čekati na klupama, ako korona svima ne pomrsi račune.

Mnogi su roditelji zbunjeni i ne znaju što im je činiti, a drugi pak, ne želeći čekati posljednji tren i bojeći se kako bi škola mogla početi a da radne bilježnice i ostali materijali ne budu nabavljeni, odlučili su naručiti ih sami i platiti iz svog džepa. Opečeni, kaže se, pušu i na hladno, jer Grad Šibenik, za razliku od mnogih drugih gradova i općina u Šibensko-kninskoj županiji, do sada nikada nije sudjelovao u financiranju nabave knjiga, odnosno nastavnih materijala. Čak ni ruksaci, pernice i bilježnice koje je lani dobilo nekoliko stotina šibenskih osnovaca, nisu plaćeni iz gradskog proračuna, nego je taj novac osigurao šibenski Crveni križ dobivši za to sredstva iz europskoga socijalnog fonda.

Iz Grada su se tada opravdavali time kako su mislili da će radne bilježnice i potrebne materijale kupiti država, kao što je osigurala novac i za kupnju udžbenika.

Pročelnica za društvene djelatnosti Mirjana Žurić tada je isticala kako nije važno tko je novac dao, nego je važno da tu pomoć djeca dobiju. Govorila je tada Žurić kako i sama kao roditelj dobro zna koliki je izdatak svake jeseni kupovati nove knjige i radne bilježnice, te točno prije godinu dana izjavila i ovo:

– Razmišljamo ozbiljno i obećavam da ćemo od sljedeće godine u proračunu planirati novac da pomognemo roditeljima. Samo je važno da se prije toga donesu jasni kriteriji kako bi se pomoglo onima kojima takva pomoć zaista treba!

No, koliko se razmišljalo i planiralo, govori i podatak da ni u ovogodišnjem proračunu za to nije osigurana ni jedna kuna. Čak je nedavno Gradsko vijeće usvojilo i rebalans proračuna, ali ni tada nije se mislilo na šibenske osnovnoškolce.

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić sada, pak, kaže kako za to još nije kasno.
– Još komuniciramo na tu temu. Planiramo se sastati idući tjedan i o tomu donijeti odluku – ističe Rakić.

Dodaje kako nije problem ni to što u proračunu ne postoji posebna stavka za kupnju radnih bilježnica, zbirki zadataka i ostalog obrazovnog materijala potrebnog za normalan rad u novoj školskoj godini, jednako kao što su za to potrebni i udžbenici.

– Istina, u proračunu za to ne postoji posebna stavka, nije predviđena ni rebalansom, ali se ta sredstva mogu osigurati preko Upravnog odjela za društvene djelatnosti – objasnio je Rakić.

Tko će pak imati pravo na takvu pomoć, međutim, nije mogao reći. I o tomu će se, napominje, tek trebati odlučiti.
– Najvjerojatnije će to biti neki socijalni kriterij – samo je kratko rekao, ostavljajući time mnoge roditelje na tihoj vatri neizvjesnosti.

Iako, u priči o besplatnim udžbenicima i novoj školskoj godini sve je odavno poznato, a dobro se zna i koje radne bilježnice i zbirke za koji predmet i razred djeca trebaju, jer su taj popis sve gradske škole objavile na svojim web-stranicama još sredinom srpnja. Samo u Gradu Šibeniku o tomu još moraju "ozbiljno" razmišljati!

19. travanj 2024 13:10