StoryEditorOCM
ŠibenikTvrde da su najviše pogođeni

Poduža lista želja: Evo što sve traže šibenski obrtnici kako bi preživjeli korona krizu

Piše Marija Lončar
20. listopada 2020. - 14:00

Covid i dalje djeluje, aktivniji je i pogubniji nego na proljeće ne samo za ljudsko zdravlje nego i za gospodarstvo. Najviše su pogođeni mali poduzetnici, osobito oni vezani uz turizam, koji, iako je donio relativno dobre rezultate nikome ne može osigurati da se živi cijelu godinu! Ustvrdio je to predsjednik županijske Obrtničke komore Joso Smolić ističući kako su mjere koje je u prvom valu korone donijela država, odnosno gradovi i općine za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu istekle te je sada pravi trenutak da se nova ruka spasa pruži obrtnicima, poduzetnicima i gospodarstvenicima kako bi mogli opstati do normalnih životnih i poslovnih vremena, kazao je Smolić. Zbog toga je Obrtnička komora predložila nekoliko mjere koje bi se trebale provoditi već od 1. studenog te je za njihovu realizaciju zatražila pomoć Grada Šibenika, a sastanak sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem i njegovom administracijom održan je prije desetak dana.

-Predložili smo ukidanje poreza na potrošnju alkoholnih pića od 1. studenog do 1. lipnja. Riječ je o porezu u iznosu od 3 posto koji plaćaju ugostitelji. Također, predložili smo da se ukine plaćanje korištenja javnih površina. Zbog situacije kakva jest, svi ćemo morati boraviti što više vani pa smo predložili da budemo oslobođeni plaćanja toga sljedećih šest mjeseci. Zatražili smo i da najam poslovnih prostora u vlasništvu grada bude manji za 50 posto. Da bi grad živio u ovo mrtvo doba i zimi, naš je prijedlog da u staroj gradskoj jezgri prva dva sata parkinga, računajući od 16 sati, budu slobodna, da se ne naplaćuju. S tim da se moraju donijeti računi koji pokazuju da su se u to vrijeme konzumirale usluge bilo kojeg poslovnog subjekta u staroj gradske jezgre. Mislim da će to pomoći oživljavanju grada, pokrenuti ljudi koji će tako imati priliku jeftinije boraviti u gradskoj jezgri – kazao je Smolić, dodaju kako izgradnjom podzemne garaže na Poljani, kapaciteta za parkiranje ima dovoljno i šteta bi bilo ne iskoristiti ga u potpunosti.

O tim prijedlozima, međutim, mora se očitovati i gradsko vijeće. Sjednica je zakazana već u petak, 23. listopada, ali unatoč tomu što je tematska i u cijelosti posvećena prostoru bivšeg TEF-a i njegovoj budućoj namijeni, Smolić se nada da će se na dnevnom redu naći i ovi prijedlozi.

Osim Grada, u Obrtničkoj komori računaju ovaj put i na pomoć županijske uprave.

-Tražimo pomoć Županije u sufinanciranju kamata koje su nam tekle za vrijeme moratorija otplate kredita. Ovo je vrijeme kada se prave proračuni za sljedeću godinu i molim župana i županijsku upravu da to uzmu u obzir, a da se to ostvari trudit ću se i kao županijski vijećnik. Isto tako, po uzoru na druge županije, predlažemo da se napravi fond za jednokratnu novčanu pomoć za najugroženije obrtnike i male poduzetnike. Također, tražimo i oslobađanje plaćanja koncesija koje su u nadležnosti Županije i na tomu se svi trebamo više angažirati – zaključio je Smolić.

16. travanj 2024 07:18