StoryEditorOCM
ŠibenikPod paskom Zelenog grada

Počelo uređenje plaža na šibenskom području: Rezalište su uredili, ovaj tjedan je na redu Banj

Piše Katarina Rudan
15. lipnja 2020. - 13:49

Gradsko komunalno poduzeće „Zeleni grad Šibenik“, od ove godine obavlja poslove održavanja plažnih prostora na administrativnom području grada što podrazumijeva i uređenje te pripremu javnih gradskih plaža za kupališnu sezonu. S obzirom na to da, što zbog posljedica epidemije koronavirusa, što zbog nestabilnog vremena, kupača na plažama do sada baš i nije bilo, pa se nešto kasnije nego prijašnjih godina krenulo u njihovo temeljito uređenje.

- Proveli smo postupke nabave za nasipanje plaža i potpisali ugovore s izvođačima. Čekali smo da se vrijeme smiri, jer imamo zadana sredstva po svim stavkama, tako da si ne možemo dozvoliti „luksuz“. Na primjer, da smo plaže ranije nasuli, more bi odnijelo šljunak, a mi ne bismo više imali sredstva za tu namjenu. Zbog toga ćemo u nasipanje, dohranjivanje i ravnjanje plaža krenuti sredinom ovog tjedna. Već smo postavili zaštitne ograde, odnosno plutače, pa ukoliko ima nešto kupača oni mogu sigurno plivati. U Žaboriću imamo jedan problem kojeg moramo riješiti Lučkom kapetanijom. Naime, jedan dio brodica koji se nalaze u obuhvatu plaže morat će se premjestiti, govori direktor „Zelenog grada“ Novica Ljubičić.

Pitanje postavljanja kemijskih WC-a na plažama rješavat će u suradnji s mjesnim odborima. Ljubičić kaže da će ih sigurno biti znatno manje nego inače, jer samo njihovo održavanje uključuje primjenu svih mjera epidemiološke struke u post-korona vremenu, što uključuje ogromne troškove. Inače, „Zeleni grad“ brinut će o dvanaestak plaža na administrativnom području Šibenika među kojima je šest lokacija na Brodarici, tri u Grebaštici, cijela dužina plaže na Jadriji, plaže u Zablaću, Zatonu, Žaboriću, Jadrtovcu, Raslini, plaža na Krapnju, šibenska plaža Banj te druge.

- Plažu Rezalište na Brodarici smo uredili, otvoren je sanitarni čvor, u funkciji je navodnjavanje uređenih zelenih površina te je zaposlena jedna djelatnica koja će čistiti plažu. Zaposlili smo još nekoliko sezonskih radnika koji su počeli raditi na plažnim prostorima od Rasline do Grebaštice. Kroz ovaj tjedan postavit ćemo košarice za otpad koje se tijekom zime uklanjaju na svim plažama, a uspostavili smo sustav skupljanja otpada svakodnevno. U vrijeme izvan sezone taj posao prikupljanja otpada iz kožarica na plažama obavljali smo jednom tjedno, jer neke naše plaže poput Rezališta ili Banja su ujedno i šetnice koje se u tu svrhu korite cijelu godinu, govori Ljubičić.

Ovog tjedna na redu je i uređenje šibenske gradske plaže Banj. Nakon postavljanja zaštitne ograde, kroz ovaj tjedan plaža bi trebala biti nasuta, te postavljene košarice za otpad. Inače, za posao održavanja plaža tijekom cijele godine, prema ugovoru s Gradom iz gradskog proračuna „Zeleni grad“ će dobiti 1.648.000 kuna u što je uključen PDV-e. Najveća stavka je 800.000 kuna planiranih za nasipanje plaža, dok je za održavanje zelenih površina na plažama uključujući i navodnjavanje rezervirano oko 220.000 kuna. U tom „paketu“, odnosno planu za održavanje plaža u 2020. godini, nije uključeno postavljenje svlačionica, osiguravanje spasilačke službe na plažama i rasvjeta.

- Javne plaže su u vlasništvu Grada i jedino Grad može davati u zakup prostor svlačionica s reklamnim sadržajem, odnosno zakup prostora za reklamni sadržaj dok će održavanje rasvjete obavljati koncesionar Grada, navodi Ljubičić.

19. travanj 2024 05:56