StoryEditorOCM
ŠibenikZa ljepši grad

Plan je što je moguće više šibenske ulice očistiti od klasičnih kontejnera za smeće: Još da građani promijene loše navike

Piše Katarina Rudan
3. lipnja 2020. - 12:49

Djelatnici tvrtke Bemix d.o.o. krenuli su ovog tjedna s radovima na postavljanju podzemnih kontejnera za miješani komunalni otpad na novih sedam lokacija u gradu Šibeniku. Na nekim lokacijama kontejneri su već postavljeni, a do kraja slijedećeg tjedna posao bi – kako je najavljeno – trebao biti okončan. Inače, lokacije na kojima će stare, "nadzemne" kontejnere zamijeniti novi su na križanju Ulice Ivana Gundulića i Ulice 3. studenog 1944., u Ulici 3. studenog 1944. kod 17-katnice, u Ulici Petra Preradovića kod dječjeg igrališta, u Ulici Petra Preradovića br. 19., u Ulici Stjepana Radića nasuprot policijske postaje; u Ulici Ante Šupuka kod Tehničke škole te u Težačkoj ulici. Kupnju podzemnih kontejnera financira gradsko komunalno poduzeće Zeleni grad Šibenik, dok se radovi na njihovom postavljanju financiraju iz gradskog proračuna.

- Sredstva za radove na pripremi i ugradnji kontejnera osigurana su kroz „Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2020. godini“ grada Šibenika u iznosu od 290 tisuća kuna, u što nije uračunat PDV-e. Tijekom 2019. godine, u suradnji sa Zelenim gradom, podzemni kontejneri postavljeni su na četiri lokacije - u Sarajevskoj ulici, na Starom pazaru, u Ulici Slobodana Macure te u Ulici Ante Starčevića. Ranije su postavljeni na tri lokacije u staroj gradskoj jezgri tako da ćemo s novih sedam ukupno imati 14 lokacija s podzemnim kontejnerima, kaže pročelnik šibenskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Ante Nakić.

Dodaje da se ukupno ugrađuje 15 podzemnih kontejnera kapaciteta tri kubična metra. Na šest lokacija ugrađuju se po dva, a na lokaciji u Preradovićevoj ulici tri podzemna kontejnera. I na tomu se neće stati jer plan je što je moguće više šibenske gradske ulice "očistiti" od klasičnih kontejnera za miješani komunalni otpad.

- Intencija je bila da krenemo od cetra grada i prstenasto se u tom smislu širimo, a krajnji je cilj pokriti sve gradske četvrti u kojima su velike stambene zgrade i gdje imamo ogromnih problema s otvorenim kontejnerima. Manje stambene objekte i obiteljske kuće smo riješili podjelom kanti za miješani komunalni otpad kao i za korisni i u tim dijelovima grada ne namjeravamo ugrađivati podzemne kontejnere. Ali, u gradskim četvrtima kao što su Vidici, Šubićevac ili Meterize u kojima imamo velike stambene zgrade u budućnosti ćemo ugraditi, reče Nakić.

Direktor poduzeća Zeleni grad Šibenik, Novica Ljubičić navodi da je riječ o podzemnim kontejnerima koje je Zeleni grad kupio prošle godine i za koje je izdvojio oko 1,5 milijuna kuna.

- Kupili smo 25 kontejnera s ugrađenom opremom, odnosno čitačima, otpadomjerilima i evidencijama. Deset je ranije postavljeno, a sada se postavlja preostalih petnaest. I ove smo godine u našem proračunu planirali milijun kuna za kupnju još podzemnih kontejnera, ali s obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju i manji priliv sredstava, pitanje je da li ćemo taj plan moći ostvariti, rekao nam je Ljubičić.

Upitani jesu li građani Krešimirova grada prihvatili novi način odlaganja otpada u podzemne kontejnere i Nakić i Ljubičić odgovaraju da uglavnom većih problema nema, osim na Starom pazaru. Naime, stanovnici tog dijela stare gradske jezgre su dobili kartice za korištenje podzemnih kontejnera, koje djelatnici Zelenog grada redovito prazne, ali oko njih je često puno smeća. Ostavljaju li vreće sa smećem oni koji kartice imaju, a kontejner ne koriste kako bi dobili manji račun ili je to djelo nekih drugih ljudi koji onako "u prolazu" Starim pazarom ponesu smeće iz svoje kuće i odlože uz kontejner, sa sigurnošću ne mogu reći. Kako bi raščistili tu situaciju gradski komunalni redari su dobili zadatak da češće, posebno u poslijepodnevnim satima, motre na lokaciju podzemnih kontejnera na Starom pazaru ne bi li "uhvatili" nesavjesne građane na djelu. A ako ih uhvate, slijedi novčana kazna. I, naravno, obojica pozivaju građane na savjesno ponašanje i odlaganje kućnog komunalnog otpada na mjesta koja su za to određena - u kontejner, a ne oko njega.

19. travanj 2024 17:06