StoryEditorOCM
ŠibenikBez panike

Ne brinite što nema puno strojeva i radnika - plaža Rezalište će zasjati do sezone!

Piše Katarina RUDAN
JOŠKO DADIĆ/ŠIBENSKI LIST
26. siječnja 2017. - 21:10

Neovisno o niskim temperaturama koje su nas prate, na gotovo svim gradilištima u županiji strojevi i radnici ne miruju. Tako je i na gradilištu gradske plaže u Brodarici, poznatijoj kao Rezalište i neovisno o tomu što na tom gradilištu nema "masu" strojeva i radnika, posao će, tvrdi zamjenik šibenskoga gradonačelnika Danijel Mileta biti gotov na vrijeme.



– Ne brinite se, do početka turističke sezone projekt će sigurno biti realiziran. Na dnevnoj bazi imamo koordinaciju s izvođačem radova, a to je šibenska tvrtka "Inovator", i ništa se ne prepušta slučaju. Jasno je da se kod temperatura ispod nule nisu neki građevinski radovi mogli izvoditi, poput betoniranja, ali ima niz drugih poslova. Ugovoreni rok za realizaciju projekta s izvođačem radova je šest mjeseci od uvođenja u posao. Radovi su počeli krajem listopada prošle godine i neke probleme koji iskrsnu pri izvođenju radova rješavaju se u hodu. Na primjer, zbog mekoće samog zemljišta trebalo je dosta dublje kopati dok se na dođe do tvrde podloge – kaže Mileta.
 

Financiranje iz komunalnog doprinosa


Sve što se na Rezalištu radi koordinira se i s poduzećima HEP i Vodovod i odvodnja d.o.o. Šibenik, s obzirom na to da trase njihovih instalacija prolaze preko same plaže. Ukupna ugovorena cijena investicije s izvođačem radova je nešto veća od 11 milijuna kuna. U ovoj godini u proračunu je za tu namjenu osigurano devet milijuna kuna i to iz stavke prihoda od komunalne naknade. Ujedno je to i najveća investicija u 2017. godini u kategoriji gradnje komunalnih objekata, a Ministarstvo turizma je ovaj projekt podržalo s milijun kuna.



– Dio radova je već plaćen u 2016. godini, točnije dvije situacije, tako da je u ovoj godini osigurano 9,9 milijuna kuna – kaže Mileta. Projekt gradske plaže Brodarica sastoji se od uređenja 500 metara obalnog područja, a plaža je tematski podijeljena na više dijelova. Istočni dio plaže, kao najmirniji, namijenjen je obiteljima s djecom, središnji dio plaže obiteljima s malom djecom, dok je zapadni dio plaže namijenjen sportskim i rekreativnim sadržajima i zabavnim sadržajima za mlade.
 

Za svakog ponešto


– Područje plaže funkcionalno je podijeljeno na tri osnovna dijela: prostor kupališta, parkiralište, te koridor između njih u koji su smješteni prateći sadržaji. Parkiralište ima 200 parkirališnih mjesta za automobile od kojih je pet posto za vozila osoba s invaliditetom, a predviđeno je i 39 parkirališnih mjesta za motocikle. U središnjem dijelu, najatraktivnijem za djecu mlađe dobi, dijelom i zbog konfiguracije obale i morskog dna, bit će uređeno natkriveno dječje igralište. Zapadni dio kupališta završava "puntom" na kojoj su smješteni sadržaji namijenjeni mladim i onima željnim adrenalinske zabave kao što su jet-ski, kajak i slično – govori Mileta.



Plaža će biti opremljena i rampom za ulazak u more osoba s invaliditetom, te prostorom s prilagođenim sunčalištima za te osobe. U središnjem dijelu plaže bit će izgrađena zgrada sa sadržajem sanitarnog čvora, tuševima i svlačionicama projektiranim primjereno i osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti. Na kupalištu će se postaviti četiri grupe tuševa i prostora za presvlačenje, a planirana je i postava promatračnice za spasilačku službu. Između parkinga i kupališta bit će uređena šetnica uz koju su projektirani prateći sadržaji, te urbana oprema.
 

U veljači - natječaj za zakup prostora


Na istočnoj strani plaže planirana je zgrada polivalentne turističko-ugostiteljske namjene u koju će se smjestiti sve što je kupačima potrebno. Tu će se moći iznajmiti ležaljke, kupiti razni plažni rekviziti, bit će i trafika, slastičarnica, te cafe bar.



– Kroz veljaču ćemo provesti natječaj za davanje u zakup prostora u ugostiteljskom objektu i ostale sadržaje na plaži i to, najvjerojatnije, na rok od najmanje pet godina jer nema smisla neki kraći rok – govori Mileta.
Dodaje da je Grad u pregovorima sa zainteresiranim investitorom koji bi, kad radovi na plaži budu potpuno završeni, na istočnoj strani punte želio postaviti aqua ski-lift, za što su već pripremljene instalacije. Naravno, plaža će imati i košarkaško i odbojkaško igralište, te sportsko vježbalište sa spravama za vježbanje.

17. travanj 2024 11:48