StoryEditorOCM
ŠibenikZavršio odmor

Nastavljeni radovi na projektu 'Aglomeracija': Šibenikom opet bruje građevinski strojevi

Piše Katarina Rudan
8. siječnja 2020. - 09:36

U utorak, 7. prosinca, Ulicu kralja Zvonimira, glavnu šibensku gradsku prometnicu ponovo su “okupirali” građevinski strojevi i radnici. Nešto iza osam sati počeli su opet brujati bageri s pikamerima, stizati kamioni i drugi strojevi potrebni za nastavak radova na izgradnji, dogradnji i rekonstrukciji kanalizacijske i vodovodne mreže u gradu Šibeniku.

 

Naime, radovi na projektu “Aglomeracija Šibenik” bili su prekinuti ne samo u Ulici kralja Zvonimira već i na ostalim lokacijama na širem šibenskom području, u periodu od 23. prosinca do 6. siječnja, kako bi se građanima i radnicima omogućilo da u miru i bez buke građevinskih strojeva provedu božićne i novogodišnje blagdane. Blagdani su iza nas i – kako su i najavili iz Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik – nastavljaju se jednakim intenzitetom kao i prije prekida.

 

Nositelj investicije ovog velikog i, kako je nazvan povijesnog projekta za grad Šibenik, šibenski je Vodovod i odvodnja.

 

Europska sredstva

 

S izvođačima radova tvrtkama “Sarađen” d.o.o. iz Stankovaca, “Vodoinstalacije Zadar” d.o.o., “Vodotehnika” Zagreb d.d. i “Vodoprivreda Split” d.d., ugovoreni su poslovi na gradnji 51 kilometra kanalizacijske mreže te rekonstrukciji i ugradnji oko 35 kilometara vodovodne mreže. Projekt obuhvaća izgradnju i nadogradnju mreže, djelomično ili potpuno, u 23 ulice u samom gradu Šibeniku te izgradnju kanalizacijske i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Brodrica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac.

 

Uz to radi se 12 crpnih stanica, rekonstrukcija postojeće centralna crpne stanice u Mandalini te dio novog cjevovoda, od uređaja za pročišćavanje do centralne crpne stanice, s ciljem rješavanja problema stvaranja viška plinova i neugodnih mirisa koji se javljaju tijekom ljeta.

 

U ožujku 2018.godine potpisan je ugovor o financiranju cjelokupnog projekta “Aglomeracije Šibenik” u iznosi od 397 milijuna kuna, od čega je 68,5 posto vrijednosti investicije ili 272 milijuna kuna bespovratna sredstva uz europskog Kohezijskog fonda, dok se preostalih 31,5 posto ili 125 milijuna kuna financira iz nacionalne komponente. Ona se, pak, dijeli na Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te na Vodovod i odvodnju d.o.o.i Grad Šibenik.

 

Što je napravljeno na Brodarici

 

Prema informacijama koje je dostavio Vodovod i odvodnja, u 2019. godini na terenu su radile 34 ekipe, napravljeno je više od 25 kilometara iskopa i u njih instalirano više od 17 kilometara kolektorskih cjevovoda te je rekonstruirano preko sedam kilometara vodovodne mreže u Brodarici, Jadrtovcu, Podsolarskom, Šibeniku i Zablaću. Tijekom 2019. godine na komponenti A, koja obuhvaća dio Brodarice od magistralne ceste D8 i Podsolarsko, izvedeno je nešto više od 5.500 metara kanalizacijske i rekonstruirano 1.584 metra vodovodne mreže. Postavljen je 351 kanalizacijski i 51 vodovodni priključak.

 

Inače, na tom dijelu projektom je predviđena izgradnja nove kanalizacijske mreže u ukupnoj duljini od 15.253 metara s pripremom za kućne priključke. Predviđena je i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže duljine oko 8.200 metara s prespajanjem kućnih priključaka. Najveći dio radova u sklopu projekta Aglomeracije u Podsolarskom je priveden kraju, a do kraja ožujka 2020. godine se očekuje završetak svih planiranih radova. Na Brodarici Gornjoj radovi su bili koncentrirani na području Ražinske, Ribarske i Kamenite ulice, te ulica Mornarske, Brodarice II i Podić.

 

U Vodovodu i odvodnji iznijeli su i podatke što je do danas napravljeno na komponenti B, odnosno gradilištu koje obuhvaća dio Brodarice južno od magistrale i otok Krapanj.

 

- Projektom je predviđena izgradnja nove kanalizacijske mreže u ukupnoj duljini 15.072 metara s izgradnjom šest novih crpnih stanica, rekonstrukcija vodoopskrbne mreže duljine oko 11.000 metara s prespajanjem kućnih priključaka. Tijekom 2019. godine izrađeno je 3.818,49 metara kanalizacijske mreže i rekonstruirano 1.843,94 metara vodovodne mreže.

 

Postavljeno je 214 kanalizacijskih i 108 vodovodnih priključaka. Radovi su se obavljali na dijelu jadranske magistrale, na dionici od 550 metara. Oni će se nastaviti u siječnju 2020. godine i to na dvije dionice istovremeno kako bi završili do svibnja. Najveći dio radova obavljen je na obalnom dijelu Brodarice, u ulicama Maratuša, Gaj te Španje Roka i njihovim odvojcima, navode u šibenskom Vodovodu i odvodnji.

18. travanj 2024 02:03