StoryEditorOCM
ŠibenikUređenje 'Rezališta'

Na omiljenoj plaži kupačima ovog ljeta nitko neće smetati; Izgradnja mulića nakon sezone, a ski-lift - dogodine

25. travnja 2018. - 15:48

Otvaranje ponuda pristiglih na natječaj za izgradnju pet mulića na lani preuređenoj i, osim nekih elemenata, dovršenoj šibenskoj plaži Brodarica, poznatijoj kao "Rezalište", bit će 27. travnja.

Mulići su predviđeni izvornim projektom, smješteni prema punti usmjerenoj prema hotelima "Solaris" i, prema procjeni, koštat će najviše milijun i pol kuna. Koliko točno, znat će se nakon zaključenja natječaja, kaže Danijel Mileta, dogradonačelnik Šibenika, uz napomenu da će izgradnja početi najesen. Tako da, osim redovitog održavanja i uljepšavanja, na plaži Brodarica neće biti nikakvih dopuna uoči nastupajuće sezone.



Mulići su, naime, trebali biti zgotovljeni do ljeta i prvi je natječaj bio zaključen krajem veljače, no projektanti su se "zanijeli", podsjeća dogradonačelnik Mileta, te su na jedinoj ponudi koja je stigla prevršili mjeru predvidjevši podlogu od posebnog, egzotičnog drveta iz Indonezije. Samo to stajalo bi gradsku upravu neprihvatljivih 800 tisuća kuna, a k tome još na isporuku bi se čekalo 60 dana.

Ti su mulići, osim kao estetski dodatak projektu, predviđeni za lakši ulaz u more i kao površine za sunčanje, no drvo je nakon poništenja natječaja u reviziji kao materijal izbačeno iz izvedbenog projekta, tako da će podloga mulića jedino izgledom imitirati drvo, iznosi Danijel Mileta.



U odnosu na prošlo ljeto, kada se s nestrpljenjem čekalo na otvorenje ovoga vrlo posjećenog gradskog kupališta, pomicano u nekoliko navrata, na "Rezalištu" će u čvrstim objektima ove sezone raditi kafić, slastičarnica, fast food i malena prodavaonica mješovite robe.

Bila je predviđena i usluga masaže, no ponuditelj je odustao, napominje dogradonačelnik Mileta, a gradska uprava neće ponavljati natječaj. Barem ne za ovo ljeto, budući da je riječ o nevelikom poslovnom prostoru od samo 12 četvornih metara. Do kraja godine, očekivanja su gradske uprave, bit će raspisan i natječaj za vodeni ski-lift na samoj punti plaže na sjeverozapad.

Budući da je riječ o pomorskom dobru, koncesiju izdaje županijska uprava, a korisnik treba uložiti u opremu i infrastrukturu posebnoga krana koji kružno vuče skijaša morem. Time bi preuređenje ove plaže nakon dvije godine bilo zaokruženo.



Gradsku upravu to je koštalo 11 milijuna kuna iz proračuna, pri čemu je svega milijun i pol kuna iz drugih izvora. Konkretno, "Rezalište" je bilo prijavljeno na natječaj Ministarstva turizma za sufinanciranje i odmah nakon njezina otvaranja, plaža je postigla puni efekt. Bila je vrlo posjećena, te gradska uprava, nastavlja Danijel Mileta, nastoji u suradnji s Hrvatskim cestama izgraditi adekvatan prometni ulaz u cijelu tu zonu s glavne ceste i vrlo prometnog dijela Jadranske magistrale kroz Brodaricu.

– Hrvatske ceste rade na projektu novoga križanja kod "aluminijske ceste" prema Ražinama, koje će po svoj prilici biti kružni tok. Tako bi se promet regulirao na najbolji način i želimo projekt imati što prije, da možemo početi s realizacijom – naglašava šibenski dogradonačelnik Mileta.

26. travanj 2024 11:59